Tweedeling in Albanië: Bauke Deelstra ziet vanaf zijn balkon de schrijnendste armoede en de grootste rijkdom | Standplaats buitenland

Vanaf het balkon van Bauke en Evie Deelstra zie je de uitersten van Albanië: de armen eten uit de vuilcontainers, de rijken racen in luxe wagens, waarschijnlijk gekocht van crimineel geld.

De vuilnisbakken, de rotonde en op de achtergrond de Albanese bergen.

De vuilnisbakken, de rotonde en op de achtergrond de Albanese bergen. Foto: Bauke Deelstra

Wanneer een gast een tijdlang op ons balkon zou bivakkeren, kan hij in korte tijd veel leren over het land Albanië. Evie en ik wonen, samen met onze dochter Marije, op de vierde verdieping van een huis aan de rand van de Albanese hoofdstad Tirana. We hebben een mooi uitzicht over de bergen en de heuvels. We staan er zelf vaak niet eens meer bij stil hoe mooi het uitzicht is, maar bezoekers zijn altijd onder de indruk.

Op het eerste gezicht kan iemand dus meteen verliefd worden op Albanië. En dat is goed te begrijpen, want dit is ook een schitterend land.

De verliefdheid kan echter snel omslaan als er een blik wordt geworpen op de dingen die recht onder ons balkon plaatsvinden. Niet ver van ons huis staan namelijk twee grote containers waar mensen uit onze buurt hun afval dumpen. Tenminste: als ze dat doen, want in Albanië is straatafval een enorm probleem.

Meerdere keren per week zien we tijdens het eten op ons balkon iemand in de containers speuren naar ‘waardevolle’ restanten. Het is een erg triest gezicht, waarbij je eetlust afneemt. Armoede komt op zo’n moment erg dichtbij.

Brood en fruit

Niet alleen vanaf het balkon zien we de armoede, maar ook onderweg in de auto. Op veel drukke kruispunten wordt gebedeld. Het is voor ons best een vraagstuk hoe op een goede manier met deze mensen om te gaan.

We hebben besloten geen geld te geven aan bedelaars, omdat we niet weten hoe ze de centen besteden. Ze kunnen er bijvoorbeeld alcohol van kopen. Wat we soms wel doen is brood of fruit weggeven. In de winterdagen gaven we ook regelmatig een gebreide sjaal of kleed weg. Toch lukt dit lang niet altijd, omdat we niet altijd wat bij ons hebben en soms zorgt de druk van andere verkeersdeelnemers ervoor dat je verder rijdt.

Paria’s

De mensen die in de vuilnisbakken zoeken, zijn niet aan het bedelen. Toch loopt een van ons wel eens naar beneden om een zak met groenten en fruit aan hen te geven. De dankbaarheid is dan groot.

We proberen meestal ook een klein praatje aan te knopen, zodat ze zich gezien voelen. Vanaf ons balkon valt namelijk op dat er eigenlijk niemand naar hen omkijkt als ze in de vuilnisbakken aan het zoeken zijn. Hen groeten zou toch het minste kunnen zijn wat iemand kan doen?

Het lijkt erop dat de mensen bij de vuilnisbakken de paria’s van de Albanese samenleving zijn. Gasten zullen op ons balkon verschrikt raken van de armoede die ze zien.

Goud opgespoten auto

De schrik zal omslaan naar een gevoel van ontsteltenis als bekeken wordt wat voor grote auto’s er langskomen. We zien dagelijks de nieuwste modellen door de straat rijden.

Het opmerkelijkste van deze parade is wellicht een auto die in het goud is opgespoten en waarvan de motor een luid geluid maakt. Meestal gaat hij met slippende banden over de rotonde, waarmee hij andere verkeersdeelnemers wil imponeren.

De chauffeurs van deze dure auto’s zijn vaak jong. Het laat zich raden in welke sector deze jongemannen hun geld hebben verdiend. In Albanië zoeken veel jongeren een baan in het criminele circuit. Zo wordt er op grote schaal geld verdiend in de drugs- en vrouwenhandel. Het leidt tot een grote kloof tussen rijk en arm in dit land.

Medelijden en afgunst

Vanaf ons balkon is dit alles te zien. Het is voor ons lastig hoe we er op moeten reageren. In de eerste plaats voelen we medelijden met de mensen die in de containers zoeken en afgunst naar de jongelui in de grote auto’s. Maar de kans is groot dat ze beide in geestelijke armoede leven en de Heer niet kennen.

De meeste inwoners in onze omgeving zijn moslim of atheïst. We zijn hier naartoe gekomen om hen bekend te maken met het evangelie.

Het blijft een uitdaging om vol liefde naar ieder individu om te kijken. Hoe mooi zou het zijn als ook de criminelen in dit land van het verlossende werk van de Heer mogen horen. En dat ze zich bekeren van hun verkeerde levensstijl.

Bauke Deelstra is samen met zijn echtgenote Evie uitgezonden naar Albanië namens ECM Nederland. Reacties: bauke.deelstra@ecmi.org