Dit artikel is vandaag gratis

'Uur van Vrede' voor Oekraïne in een kerk die al honderden jaren een veilige haven is. ‘Sjalom betekent vrede. Sjalom, sjalom'

Een licht ontsteken tijdens het Uur van Vrede. Foto: Marchje Andringa

In de doopsgezinde kerk in Leeuwarden werd donderdag een ‘Uur van Vrede’ gehouden in verband met de oorlog in Oekraïne. Dat vrede en het licht mag overwinnen, klonk er als boodschap.

In de doopsgezinde kerk hangen kindertekeningen: ‘I support Ukraine! Stop de oorlog’ staat op een van de tekeningen, met een blauw-geelhartje. Een ander is nog duidelijker: ‘Stop Poetin!’

Ze zijn onderdeel van het decor waarin deze bijeenkomst plaatsvindt. Voorganger Jelle Waringa haalt theoloog Erik Borgman aan, die donderdag in Trouw zei: ,,Het geloof laat mij zien: we zijn niet verloren als we bang zijn. Er is iets of iemand anders die ons door de nood heen draagt.” Waringa vertelt dat hij op dit moment, zo nu en dan, best bang is: ,,Het komt gewoon zo verrekte dichtbij.”

In de doopsgezinde kerk zijn zo’n dertig mensen aanwezig. ,,Deze plek is al honderden jaren een veilige haven. Een plek voor opgejaagde mensen”, aldus Waringa. ,,Eerst van opgejaagde doopsgezinden en later een schuilplek voor mensen die in een weerbarstige wereld willen stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven.”

In dit uur mag er gedeeld worden. De gevoelens van ,,angst, verontwaardiging, verdriet, frustratie en hopelijk ook van geloof in een betere wereld’’.

Liesbet Geijlvoet, voorganger in Reduzum en Leeuwarden, nodigt mensen uit om voorin de kerk een lichtje aan te steken als ze dat willen. ,,Dat er licht mag schijnen over ons denken, over ons voelen.’’ ‘Nooit meer oorlog’ is waar de hoop op is. ,,De vraag aan ons vandaag: wat kunnen we doen, wat willen we doen? Vrede begint bij onszelf. Door op te staan, onze stem te verheffen.’’’

Kijk ieder mens met warmte aan

Er wordt gezongen: ‘Geef vrede door van hand tot hand / als brood om uit te delen / Kijk ieder mens met warmte aan / zo kunnen breuken helen’.

Van priester Vader Jewsewy van het Russisch-Orthodox Klooster in Hemelum wordt een tekst voorgelezen. ‘Bidden is nu vooral van belang. Contact met God en je naasten en geen contacten verbreken.’ Hij heeft als hartenkreet meegegeven om in gesprek te blijven, hoe moeilijk dat soms ook zal zijn. ‘Als wij het contact verbreken komen we niet verder tot elkaar.’

‘Steun van jullie’

Iet Schabbing, lid van de Joodse Gemeente in Leeuwarden, vertelt waarom zij hier is. ‘Ik ben hier vandaag omdat ik behoefte heb aan jullie steun. Om na vanavond weer met frisse moed te doen wat ik kan doen voor mij naaste en voor alle mensen die op mijn pad komen.’’

,, Sjalom betekent vrede. Sjalom , sjalom” , zo eindigt ze.

Hans ten Houten van het Fries Vredesplatform schetst hoe er ,,een psychopaat aan de macht is” in Rusland. Maar benadrukt ook: ,,De meeste Russen deugen.”

Velen van hen vluchten nu ook. ,,Uit hun eigen land, de grens over, omdat ze zich niet meer veilig voelen door de repressie.”

Oorlog verandert mensen voorgoed, aldus Ten Houten. ,,Oorlog maakt meer kapot dat je lief is. Oorlog is volstrekt zinloos. De enigen die er voordeel van hebben zijn de fabrikanten en aandeelhouders van wapentuig.’”

Pastor Lidy Langendijk, interimvoorzitter van de Friese Raad van Kerken, vertelt hoe ze onlangs bij een ochtendwandeling prachtige kleuren zag bij het ochtendgloren, maar diezelfde kleuren staan in Oekraïne voor iets heel anders. ,,Voor explosies van geweld.”

In canon wordt het Taizé-lied Dona Nobis Pacem ( Give us peace ) gezongen. Het licht wordt doorgegeven door de rijen. En het zingen gaat door.

Predikante Tjitske Hiemstra sluit af met een tekst van verzetsheld Dietrich Bonhoeffer. ,,Voor vrede moet je dúrven. Alleen uit de vrede tussen mensen kan de grote vrede, waar ooit op hopen, ontstaan.’’

Het ‘Uur van Vrede’ was een initiatief van het Fries Vredesplatform, Kleurrijk Fryslân, Raad van Kerken Fryslân, doopsgezinde gemeente Leeuwarden, Solidair Friesland en de Classis Fryslân van de Protestantse Kerk. Iedere donderdagmiddag is er op de Nieuwestad een wake voor vrede om 17.00 uur. In ieder geval tot en met 5 mei.

Nieuws

menu