Van arbeidersparadijs tot de hel van het boeddhisme: de religieuze variatie is groot | Boekrecensie

Hemel en hel: het zijn overbekende thema’s, maar ook een beetje onhanteerbaar. Want wat zou je erover kunnen beweren? Toch best heel wat, vinden Guido Derksen en Martin van Mousch, die zelfs een reeks landkaarten hebben vervaardigd, van het hiernamaals.

In het Gilgamesh-epos, circa vier à vijf millennia geleden ontstaan in Irak, brengt veerman Urshanabi Gilgamesh naar het eiland waar Utnapishtim en zijn vrouw hun dagen eeuwig slijten.

In het Gilgamesh-epos, circa vier à vijf millennia geleden ontstaan in Irak, brengt veerman Urshanabi Gilgamesh naar het eiland waar Utnapishtim en zijn vrouw hun dagen eeuwig slijten. Illustratie uit besproken boek.

De hel, legt C.S. Lewis uit in zijn boek De grote scheiding (1945), is een plek waar niemand met elkaar leven wil. Wie er woont, in het schemerduister dat er heerst, heeft een hele straat voor zichzelf, of een stadswijk. Napoleon, die al zo’n honderdvijftig jaar in de hel zat toen Lewis dit boek schreef, zou intussen een complete stad voor zichzelf hebben geclaimd, waar hij dus alleen woont.

Nieuws

menu