Veel kerkgebouwen uit de tijd van de wederopbouw blijven nu behouden, maar hoe zit het met rooms-katholieke kerken gebouwd na 1850?

Kerkenkenner Herman Wesselink pleitte eerder voor behoud van kerkgebouwen uit de periode 1945-1970. Nu is hij vooral bezorgd over rooms-katholieke kerken van na 1850.

Herman Wesselink bij de voormalige rooms-katholieke Heilig Kruiskerk in Amersfoort. Sinds dit jaar komt de plaatselijke baptistengemeente er samen.

Herman Wesselink bij de voormalige rooms-katholieke Heilig Kruiskerk in Amersfoort. Sinds dit jaar komt de plaatselijke baptistengemeente er samen. Foto: Anton Dommerholt

Wees zuinig op wederopbouwkerken, was twaalf jaar geleden de alarmerende boodschap van de architectuurhistorici Herman Wesselink en Norman Vervat in opinieartikelen in het Reformatorisch Dagblad en de Volkskrant . „Tal van beeldbepalende kerken uit de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog dreigen ten prooi te vallen aan de sloophamer. Door hun jonge leeftijd hebben de meeste van deze kerken geen monumentenstatus, waardoor ze vaak vogelvrij zijn.”