Vertrouwen is belangrijk voor pelgrims op weg naar Terschelling

Zaterdag vertrok een groep van negen mensen te voet uit Hasselt. Ze zijn onderweg naar Harlingen, waar ze zaterdag op de boot naar Terschelling stappen. Onderweg houden ze vieringen in Heerenveen, Akkrum en Jorwert.

De groep pelgrims liep gisteren van Blokzijl naar Sonnega. Zaterdag komen ze aan in Harlingen.  Foto: Rens Hooyenga

De groep pelgrims liep gisteren van Blokzijl naar Sonnega. Zaterdag komen ze aan in Harlingen. Foto: Rens Hooyenga fd

In acht dagen wandelen over het Jabikspaad van Hasselt naar Harlingen, dan kom je wat tegen. Regen op zaterdag, fout lopen op maandag en voorspelde hitte morgen en donderdag. En niet iedereen loopt in hetzelfde tempo; soms blijven een paar achter. ,,Dan houden we contact via WhatsApp, of bellen we even met elkaar. Bij de lunch of tijdens een pauze komen we dan weer samen”, vertelde Femke Soethoudt gisteren, een van de organisatoren van de pelgrimstocht. Tegenslag ligt op de loer: ,,We sliepen vannacht op een camping in Blokzijl. Daar vertrokken we vanmorgen, maar na een tijd lopen zagen we de toren van Blokzijl opeens weer voor ons; we waren verkeerd gelopen.”

De groep is onderweg naar het spirituele cultuurfestival Keiland op Terschelling. De negen kenden elkaar niet, maar ze hebben gemeen dat ze al meerdere keren op Keiland zijn geweest. Een vrolijk optimisme kenmerkt de groep volgens Soet-houdt. ,,De sfeer is heel prettig, we sluiten goed op elkaar aan. Er is een leuke speelsheid in de groep. De oudste deelnemer is 72, de jongste twaalf. De eerste nacht sliepen we op een camping waar ze skelters hadden. We hebben toen met zijn allen met die skelters gespeeld. En nadat we verkeerd waren gelopen, hadden we er vanmorgen toch snel de moed weer in.”

Soethoudt is oud-bestuurslid van Keiland, een festival dat ze omschrijft als een kruising tussen Oerol en Taizé. Het thema van Keiland is dit jaar ‘Bedevaren’, dat inspireerde tot de pelgrimstocht naar Terschelling. Met alle vrolijkheid en tegensla, is het ook een spirituele tocht. ,,In de natuur, in de stilte, in het gegeven dat we als groep op elkaar letten ervaar ik God.”

Vieringen

Ze beginnen de dag met het lezen van een tekstje of met een oefening om bewust te worden van het lichaam. De dag wordt steeds afgesloten met een viering. ,,Dat zorgt er voor dat we heel bewust met elkaar omgaan. En het geeft ook verdieping; zo hebben we stof voor mooie gesprekken.”

Via de adressenlijst van Keiland werd het initiatief wereldkundig gemaakt. Ze zijn nu met zijn negenen onderweg, maar de verwachting is dat morgen- en donderdagochtend nog mensen in Heerenveen en Akkrum aansluiten. In die plaatsen houdt de groep steeds om acht uur ’s avonds een openbare viering: vanavond in Trinitas in Heerenveen, morgen in de Terptsjerke in Akkrum en donderdag in de Redbadtsjerke in Jorwert.

We doen dit in het vertrouwen dat we allemaal iets te zeggen en te delen hebben

,,Iedere dag bereidt iemand van ons de viering voor. Ik heb thema’s uitgedeeld en daar mogen zij vrijelijk mee aan de slag. We zullen veel zingen en muziek maken, maar er is ook ruimte voor stilte. We zijn geen theologen, maar we doen dit in het vertrouwen dat we allemaal iets te zeggen en te delen hebben.”

Vertrouwen

Dat vertrouwen speelt een belangrijke rol in de hele tocht, merkt Soethoudt na drie dagen onderweg te zijn.

,,Nadat we fout waren gelopen gingen we in vertrouwen weer verder. En we maken ons wel een beetje zorgen over de voorspelde hitte. We bereiden ons daar op voor door veel drinken mee te nemen en in de middag langer rust in te plannen. Maar we kunnen niet alles overzien, dus we proberen ook daar vertrouwen te hebben dat het goed komt.”

Nieuws

menu