Voor niet-christenen lijkt Pinksteren soms kleurloos, maar het is het belangrijkste feest van alle christelijke feesten | Essay

De meeste Nederlanders weten nog wel waar het kerstfeest voor staat, met Pasen wordt dit al veel moeilijker en wat Pinksteren betekent, lijkt bijna geen niet-christen meer te weten. Het is ook een ‘kleurloos’ feest: je hebt kerstbomen en kerstkransjes, paaseieren en paashazen, maar met Pinksteren? Je hebt eigenlijk alleen pinksterbloemen, maar die zijn rond die tijd gewoonlijk al uitgebloeid. Pinksteren lijkt maar een kaal feest. En toch meen ik dat het in zekere zin het belangrijkste van alle christelijke feesten is.

Pinksteren, anoniem, rond 1540-1550.

Pinksteren, anoniem, rond 1540-1550. Beeld: Alberto Sampaio Museum

Met Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart gaat het om wat God in Jezus voor ons gedaan heeft, maar met Pinksteren gaat het om wat God in Jezus in ons gedaan heeft én doet. In Pinksteren bereiken we het culminatiepunt in de christelijke heilsleer: alles wat God in Jezus voor ons deed (wat we bij de voorgaande feesten gedenken), laat Hij met Pinksteren aan ons daadwerkelijk ten goede komen.

Nieuws

menu