Dit artikel is vandaag gratis

Voorbereiden op een uitzending: Wie is God? Hoe communiceer ik met Hem? Wie ben ik zelf? Hoe kijk ik naar de wereld om me heen?

Elja van der Gaag en Erik Boer gaan met hun kinderen Juda en Nora. Foto: FD

Elja van der Gaag wordt door Mercy Ships voorbereid op haar tijd aan boord. „Het is straks belangrijk te beseffen dat de mensen die ik ontmoet mogelijk opgegroeid zijn met een fatalistisch wereldbeeld.”

Het is zeven uur ’s ochtends. Ik plof net op tijd op mijn stoel, een grote beker thee in mijn hand. We hebben de kinderen al bij de oppas gebracht en zijn klaar voor een nieuwe lesdag. „Hoe kijk jij naar de wereld om je heen?” wordt ons gevraagd. „Wat heeft vorm gegeven aan jouw kijk op de wereld?” Ook goedemorgen…

Dit najaar hebben wij het onboardingsprogramma van Mercy Ships gevolgd op het International Support Center in de Verenigde Staten. Als je voor langere termijn aan boord gaat van een van de schepen van Mercy Ships, volg je dit programma en verblijf je deze weken op de campus van Mercy Ships in Texas.

Gedurende de training word je voorbereid op het leven in een community en op het leven aan boord van een schip. Erik en ik volgden de training samen. De kinderen gingen naar de nanny’s , omdat ze te jong waren voor het kinderprogramma. Ik vond het een groot voorrecht om een maand lang bezig te zijn met onderwerpen als: Wat is Mercy Ships voor organisatie? Wie is God? Hoe communiceer ik met Hem? Wie ben ik zelf? Hoe kijk ik naar de wereld om me heen?

Welke bril draag ik

En ja, hoe kijk ik eigenlijk naar de wereld om me heen? Welke bril draag ik? Om daar achter te komen, keken we eerst naar welke factoren je wereldbeeld vormen. Uit welk land en uit welke familie je komt spelen daarin natuurlijk een rol. Maar ook het onderwijs dat je gevolgd hebt, je religieuze achtergrond, je bezit, sociale klasse, eventuele gemaakte reizen, van welke generatie je bent, de media die je volgt en persoonlijke ervaringen in je leven vormen je.

Ik had er eerlijk gezegd nooit over nagedacht dat mijn gedrag zo bepaald wordt door de waarden die ik heb. En dat mijn waarden gebaseerd zijn op veronderstellingen die ik, soms onbewust, heb. Om een voorbeeld te geven: ik ben opgegroeid in een activistische maatschappij, met de overtuiging dat ik zelf in actie moet komen om een doel te bereiken. Het wordt voor mij aan boord straks belangrijk te beseffen dat de mensen die ik daar ontmoet, of in Senegal, waar we heen gaan, mogelijk opgegroeid zijn met een fatalistisch wereldbeeld en sneller in dingen berusten en geen actie ondernemen.

Efficiëntie

En om nog iets te noemen: ik ben opgegroeid in een maatschappij die waarde hecht aan efficiëntie en tijd. Dit maakt dat ik het belangrijk vind op tijd te komen voor een afspraak. Zo laat ik iemand anders niet lang op me wachten, want tijd is kostbaar.

Iemand die opgegroeid is in een andere cultuur stelt relatie boven tijd en kijkt heel anders tegen wachten aan. En zo zijn er nog tal van zaken waar je tegenaan kunt lopen als je samenwerkt met mensen uit andere culturen. Het is dan belangrijk te beseffen dat de manier van werken van de ander ánders is en niet verkeerd. Zo voorkom je veel onbegrip en frustratie.

Het was voor mij goed te ontdekken dat ik een bril draag en goed om die bril eens af te zetten en dan te kijken naar de wereld om me heen.

Elja van der Gaag en Erik Boer gaan met hun kinderen Juda en Nora aan de slag op het nieuwe schip Global Mercy

Nieuws

menu