De voorspelde comeback van religie kwam er uiteindelijk niet

Het was drie jaar geleden een boek dat veel opzien baarde: Ongelofelijk: over de verrassende comeback van religie. Auteur Yvonne Zonderop voorspelde een heropleving van religie, vooral onder jongeren. Maar hoe kijkt ze daar nu naar?

Foto:

Foto: FD

Dat Yvonne Zonderop, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, juist een dergelijk verfrissend verhaal geluid liet horen en met andere ogen naar religie en christendom keek, zorgde dat de pennen – in positieve zin – in beweging kwamen.

In VolZin komt Zonderop aan het woord, nogmaals over dat boek maar ook hoe het drie jaar later is. ,,Op mijn boek heb ik veel reacties gekregen. Bijvoorbeeld van een studente van de Willem de Kooning Academie, die haar eindscriptie wil wijden aan kunst en religie, maar daarbij geen enkele medewerking krijgt van haar docenten. Die stammen nog uit het tijdperk dat religie als een beperking gold. Of van die Belgische journaliste die zei: ‘Mijn moslima-vriendinnen dragen hun geloof uit als een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven. En ik, ik heb niks.’ Dat vertolkt naar mijn smaak het gevoel waar veel jonge mensen mee worstelen: we staan met lege handen.”

Inmiddels kijkt ze toch iets anders aan tegen de comeback van religie, en de bloeiende toekomst voor het cultuurchristendom. Ze denkt niet dat dat er nog van zal komen. „Het geloof is daarvoor te ver weggezakt. Ik was pas voor een praatje over mijn boek in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Daar hoorde ik dat in het hele bisdom in een jaar tijd acht kinderen waren gedoopt. Acht! Let wel: we hebben het hier over het grootste en belangrijkste katholieke bisdom van het land. In de huidige vorm zal de kerk haar functie verliezen. Maar er komt wél iets voor in de plaats. Veel mensen, jong en oud, zijn op zoek naar zin.”

Mensen zoeken volgens Zonderop „een groter verhaal waaraan ze hun eigen verhaal kunnen ophangen”. En zo zegt ze: „Vaak is dat niet meer het verhaal van de kerk, omdat dat wordt verbonden met regeltjes en verboden. De mis en haar rituelen spreken niet meer aan. Men zoekt andere verhalen. Zo kreeg ik pas een uitnodiging van een vrouwenpraatgroep die het eens over de Franse filosofe Simone Weil wilde hebben.”

Gebed

Wie waarschijnlijk heel anders kijken naar de invloed van religie zijn ds. Robbert Jan Perk en Cees Vork. Ze komen in de evangelische krant Uitdaging.nl aan het woord over de gebedsbewegingen die zij leiden. Perk begon vorig jaar een gebedsbeweging, die online een vlucht nam. Zo wordt er elke vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur via een Zoom-verbinding gebeden voor Nederland, in het bijzonder voor overheid, kerken en scholen. Maar er werd ook gebeden voor (verwachte) brexitproblemen, voor landen met politieke spanningen en voor landen waar godsdienstvrijheid ontbreekt.

Cees Vork richt zich specifiek op het gebed voor de Nederlandse overheid. Er is nu al een achterban van drie- tot vierhonderd bidders. „En een legertje van tachtig dat ik speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen onderwerpen aanreikte.”

Hoe kijkt hij aan tegen de huidige politieke situatie? ,,We zien als resultaat van de verkiezingen en wat er daarna gebeurd is, dat er een totale politieke chaos ontstaan is. Daaruit leid ik af dat God andere plannen heeft dan ons democratisch volkje heeft bedacht. Plannen die Hem niet aanstaan, breekt Hij af. We denken dat we alles zelf zullen doen, maar zo werkt het toch niet.”

Bevolking

In Israel Today gaat het (nog) niet over de chaos waarin Israël zich op dit moment bevindt. Die ontwikkelingen kwamen te laat voor het meinummer. Al lezen we wel hoe Netanyahu politiek gezien bijna met niemand meer vrienden is.

Er staan in het blad recente cijfers over de bevolking van de staat Israël, die onlangs de 73e verjaardag vierde. De staat telt nu 9.327.000 inwoners, van wie er bijna 6,9 miljoen Jood zijn. 20 procent van de Israeli’s is Arabisch. De overige 5 procent (467.000) behoort tot andere groeperingen.

In 1948 telde Israël 806.000 staatsburgers. Het Israëlische CBS schat dat bij het honderdjarig bestaan van de staat er 15,2 miljoen inwoners zijn.