Waarom is de viering van Christus' geboorte verbonden aan de midwinterzonnewende? En is de verbinding van geloof en astronomie erg?

We zien in Nederland een opmars van niet-christelijke elementen op de feestkalender, zoals bijvoorbeeld Halloween. De verhouding van dergelijke feesten tot het christendom is op zijn best moeilijk, net zoals in het geval van de kerstman. ‘Heidense’ rituelen bij Stonehenge kunnen evenmin iedereen bekoren. Hoe ligt dat bij midwinterzonnewende en Kerst?

Zonsopkomst bij Stonehenge.

Zonsopkomst bij Stonehenge. Foto: Wikimedia Commons

Het is geen toeval dat wij de geboorte van Jezus Christus vieren in de nacht van 24 op 25 december. De Romeinse keizer Constantijn (280-337) besloot daartoe. Deze datum, eerder gewijd aan de zonnegod, staat in het teken van de overwinning van het licht op het donker. Drie dagen daarvoor (op 21 of voorafgaand aan een schrikkeljaar op 22 december) vindt het solstitium plaats: het moment waarop de dagen, die in de voorafgaande maanden steeds korter werden, weer beginnen te lengen. Geloof wordt op deze data verbonden met astronomie. Is dat een geslaagde combinatie?

Nieuws

menu