We improviseren ons leven, maar wel binnen de kaders van de Bijbel | Recensie

De geschiedenis is een drama, zegt de Amerikaanse theoloog Kevin Vanhoozer. Maar dat is dan wel een ‘theo-drama’: God speelt de hoofdrol. En voor de mens is er speelruimte, maar wel volgens het ‘script’.

Het leven is als een toneelstuk, meent de Amerikaanse theoloog Vanhoozer. Zijn leidende gedachte is dat God het verloop van het drama bepaalt, maar dat de mens er een belangrijke rol in speelt.

Het leven is als een toneelstuk, meent de Amerikaanse theoloog Vanhoozer. Zijn leidende gedachte is dat God het verloop van het drama bepaalt, maar dat de mens er een belangrijke rol in speelt. Foto: Shutterstock

Theologen maken vaak naam met één krachtig idee. Soms in de vorm van een klinkende, rake uitspraak. Bijvoorbeeld ‘God is de Gans Andere’, waarmee Karl Barth school maakte. Maar het kan ook met een treffende metafoor of een beeld dat een theologische gedachte meteen op je netvlies zet. Dit laatste geldt voor het idee van een ‘theo-drama’, waarmee Kevin Vanhoozer (1957) naam gemaakt heeft. Het is het kernthema van het omvangrijke boek dat hij in 2005 publiceerde: The Drama of Doctrine .

Nieuws

menu