Wetenschappers: ‘De islam kwam op door klimaatverandering’

Onderzoek aan een stalagmiet laat zien dat het uitzonderlijk droog was op het Arabisch schiereiland in de zesde eeuw.

Het 3500 jaar oude kasteel van Al-Bayda, in het huidige Jemen, werd vanaf de tweede eeuw bewoond door de Himyar-dynastie, maar werd rond het jaar 525 overlopen door christelijke aanvallers vanuit het huidige Ethiopië.

Het 3500 jaar oude kasteel van Al-Bayda, in het huidige Jemen, werd vanaf de tweede eeuw bewoond door de Himyar-dynastie, maar werd rond het jaar 525 overlopen door christelijke aanvallers vanuit het huidige Ethiopië. Foto: Wikimedia commons

Aan het ontstaan van de islam ging een periode van grote droogte vooraf. Tussen 500 en 530 viel in het zuiden van het Arabisch schiereiland uitzonderlijk weinig regen: het was de droogste periode van de afgelopen tienduizend jaar. Deze extreme weersomstandigheden hebben bijgedragen aan het verdwijnen van het koninkrijk Himyar, dat dit gebied lange tijd controleerde. In de hierna ontstane instabiele situatie kwam vanaf het begin van de zevende eeuw de islam op. Wetenschappers uit Zwitserland en de Verenigde Staten publiceerden donderdag een studie naar deze bijzondere klimatologische situatie in Science .

Nieuws

menu