Wonen en werken op een schip. 'Een droom die uitkomt betekent niet dat je in een droomwereld terecht komt waar je altijd gelukkig bent'

Elja (29) en Erik Boer (31) gaan samen met hun twee kinderen Juda (3) en Nora (1) wonen en werken op de Global Mercy, het nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships. In het Friesch Dagblad vertellen ze in de komende maanden over de voorbereidingen.

De Global Mercy.

De Global Mercy. Foto: Mercy Ships

Als meisje van zeventien hield ik een dagboek bij. Ik had dromen over het leven en schreef die op. Mijn ouders stimuleerden ons als kinderen om te dromen. En vanwege mijn optimistische karakter dacht ik die dromen zelf waar te gaan maken. Nu weet ik dat het leven weerbarstiger is.

Een van mijn dromen was het vrijwillig werken voor een organisatie die zich inzet voor de medemens in het buitenland. Het gebeurde tot nu toe niet, maar die droom liet me nooit helemaal los. Hoe werkt dat eigenlijk met dromen? Hoe passen ze in het plan van God voor ons leven? Wacht je op een roeping? Zijn dromen bedrog?

Helemaal vergeten

Toen Erik en ik ons hadden opgegeven voor de informatieavond van Mercy Ships, waren we benieuwd naar de mogelijkheden. Maar tijdens het eten voorafgaand aan de digitale bijeenkomst ging het zo: ,,Schat, vanavond is die informatieavond van Mercy Ships hè!” ,,O ja, dat was ik helemaal vergeten… Ik weet niet of het handig is vandaag, we hebben het er zo wel over.” De kinderen vroegen onze aandacht alweer.

Eigenlijk waren we het zat na een dag werken en hadden we niet veel zin om achter het scherm te kruipen, maar iets in ons zei dat we toch moesten aanhaken. We brachten de kinderen naar bed en zaten nét op tijd achter de laptop. Ondanks dat ik een paar keer naar boven moest rennen voor een huilend kind, waren we enthousiast over de mogelijkheden van het werken bij Mercy Ships. Je kunt mensen weer hoop geven, levens ten positieve veranderen. Wat is het mooi dat je daar met je eigen, in ons geval logistieke talenten aan kunt bijdragen.

Sollicitatie

Toen we hoorden dat een sollicitatie altijd loopt via de openstaande vacatures op de website, bekeken we die gelijk. En daar stond een vacature voor Supply Manager; de verantwoordelijke voor de bevoorrading van het schip. Dat is iets wat precies bij Erik past. We vulden het online sollicitatieformulier in. Al snel had Erik een gesprek met twee mensen van Mercy Ships, een paar dagen later hoorden we dat ze Erik een geschikte Supply Manager vonden en dat we verder de sollicitatieprocedure in mochten. We durfden het bijna nog niet te geloven. Zou onze droom uitkomen?

Uiteraard betekende een positieve reactie ook dat we stil moesten staan bij wat dit voor ons huidige leven betekent. De keuze die wij maken, maken we voor onszelf en voor onze kinderen, maar het heeft ook impact op onze familie en vrienden. Die nemen deze beslissing niet, maar ondervinden wél de gevolgen ervan. Ze moeten ons missen: we zijn als familie niet compleet op feest- en verjaardagen, ze kunnen niet even een bakkie komen doen of een knuffel geven op een moeilijk moment.

En ze missen onze kinderen, wat misschien nog wel het moeilijkste is. De kinderen zijn nog klein en als familie mis je delen van hun ontwikkeling. Mijn schoonmoeder paste een dag in de week op en genoot daarvan. Dat kan nu ook even niet meer.

Afrika ruikt anders

Ook het leven van de kinderen staat straks totaal op z’n kop. Ze laten hun vertrouwde huis en kamer achter en gaan wonen op een schip. De leefruimte van de hut is kleiner dan ze gewend zijn, maar het schip is veel groter. Het wonen in Afrika wordt ook heel anders dan in Nederland. De geluiden zijn anders, het ruikt anders, het klinkt anders.

Er kunnen zo’n honderd kinderen aan boord wonen en die komen allemaal uit verschillende landen. Juda ging in Nederland naar de peuterspeelzaal, aan boord krijgt hij straks onderwijs in het Engels.

Ondanks dat het onze keuze is, levert het vertrek ook voor ons moeilijke dingen op. We moeten veel achterlaten: familie en vrienden, een huis waaraan we ons gehecht hebben en onze fijne kerkelijke gemeente. Een droom die uitkomt betekent niet dat je in een droomwereld terecht komt waar je altijd gelukkig bent. Een droom kan je ook wat kosten.

Tóch zou ik iedereen willen aanmoedigen z’n hart te volgen. Want als je weet dat je het juiste doet, geeft dat rust. Dus mocht je nog dromen hebben, onderneem actie en leg het in gebed voor aan God.