Wordt Rik uit Franeker de eerste Jonge Theoloog des Vaderlands?

Tijdens de Nacht van de Theologie wordt morgen de eerste Jonge Theoloog des Vaderlands gekozen. Rik Zweers uit Franeker is een van de kanshebbers op de titel. ,,Ik heb het gevoel dat woorden me opsluiten, ik krijg dan de neiging daar uit te breken.”

Rik Zweers probeert als jonge theoloog mensen te prikkelen. Foto: Jelte Bergwerff

Rik Zweers probeert als jonge theoloog mensen te prikkelen. Foto: Jelte Bergwerff

Waarom Rik Zweers (28) is genomineerd voor de verkiezing van Jonge Theoloog des Vaderlands weet hij niet precies, maar hij kan zich er wel iets bij voorstellen: ,,Ik studeer godsdienst pastoraal werk aan de Hogeschool VIAA in Zwolle. De school mag als medeorganisator van de Nacht van de Theologie een genomineerde afvaardigen. Nu zit VIAA redelijk in de orthodoxe hoek, en ik heb zelf ook een gereformeerde achtergrond, maar afgelopen jaren heb ik een verandering doorgemaakt, ben ik meer naar buiten gaan kijken. Ik bestudeer de traditie waar ik uit kom kritisch, misschien dat ze dat waarderen.”

Zweers is geboren in Kampen, maar zijn ouders verhuisden toen hij een half jaar oud was naar Franeker, waar hij is opgegroeid. ,,We gingen naar de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in de binnenstad. Daar heb ik een fijne tijd doorgemaakt, het was en is heel actieve gemeenschap met veel oog voor de noden van de stad.”

Kerkloos

Toen hij Franeker verliet om in Zwolle te gaan studeren, raakte hij ‘kerkloos’, zoals hij het zelf noemt. ,,Het bevalt me prima om niet bij een traditie te horen. De gereformeerde traditie is verzot op woorden maar dat draagt in zich dat het afbakent. Ik heb het gevoel dat woorden me opsluiten, ik krijg dan de neiging daar uit te breken. De afgelopen jaren ben ik juist geïnteresseerd geraakt in beelden, die scheppen ruimte, daar kan iedereen iets anders in zien.”

De gereformeerde traditie is verzot op woorden maar dat draagt in zich dat het afbakent

In beelden kunnen ook tegenstellingen bestaan, ervaart Zweers. ,,In de Bijbel komt God in veel verschillende soorten beelden voor: een barende vrouw en een kind, een herder en een lammetje, maar ook wind en vuur. Die beelden zijn tegenstrijdig, maar dat is niet erg. ‘Ik ben die ik ben’ zegt God in de Bijbel. Dat betekent voor mij dat hij niet in één beeld te vangen is, ik lees dat als een oproep om Hem altijd weer uit te vinden.”

Programmamaker

Vanuit zijn interesse voor beelden is Zweers geïnteresseerd geraakt in kunst. ,,De katholieke kerk spreekt mij ook aan. Zo ben ik momenteel betrokken bij het Dominicanenklooster en de Dominicanenkerk in Zwolle. Als programmamaker probeer ik mensen die een drempel over moeten om een kerk binnen te stappen te verleiden dat toch te doen.”

Zaterdag, tegelijkertijd met de Nacht van de Theologie en de verkiezing van de Jonge Theoloog des Vaderlands, is in het klooster een activiteit die hij heeft bedacht en opgezet: de Nachtkerk. ,,Mensen mogen dan in het donker, bij kaarslicht, de kerk en het klooster ontdekken. Er is dan geen dienst of een ander programma, mensen mogen gewoon zelf ronddwalen en het klooster ervaren. Ik hoop dat ze dan een spirituele ervaring krijgen. Misschien raken ze geïnteresseerd in de kerk en het geloof, maar daar gaat het me in de eerste instantie niet om. Tijdens de nacht zelf wil ik ze gewoon laten ervaren wat voor een bijzondere plekken de kerk en het klooster zijn.”

Prikkelen

Als jonge theoloog die mensen wil prikkelen, schept Zweers er plezier in mensen uit kerkelijke tradities in gesprek te laten gaan met buitenkerkelijken. ,,Binnen de kerk hebben sommige mensen oogkleppen op, ze hebben vastomlijnde ideeën over wie God is en wat de Waarheid is, daar kan dan niet aan getornd worden. Buiten de kerk zitten mensen soms vast in andere stelligheden op basis van wetenschap. Ik wil vrijplaatsen creëren waar dialoog kan ontstaan, ruimte scheppen waar het gesprek kan worden gevoerd over zingevingsvragen zonder in hokjes vast te zitten.”

Binnen de kerk hebben sommige mensen oogkleppen op, ze hebben vastomlijnde ideeën over wie God is en wat de Waarheid is

Omdat de uitverkiezing in Hilversum en zijn eigen programma in Zwolle elkaar overlappen, moet Zweers kiezen waar hij aanwezig wil zijn. ,,Mijn eerste reactie toen ik hoorde van mijn nominatie was dat ik er niet heen wilde omdat ik bij de Nachtkerk wil zijn. Mensen zo in contact brengen met de kerk is werk dat ik belangrijk vind. Maar toen ik er even rustig over had nagedacht, heb ik er toch voor gekozen naar Hilversum te gaan. Dat opent misschien weer nieuwe deuren. En ’s middags is er een debat met mijn zes medekanshebbers op de titel. Daarna wordt bepaald wie doorgaan naar de finale in de avond. Als ik daar niet bij hoor, ga ik snel terug naar Zwolle, om te zien hoe mensen de kerk en het klooster ontdekken.”

Op www.nachtvandetheologie.nl kan worden gestemd op de zeven kanshebbers voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands.

Nieuws

menu