Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal Johannes de Jong. Amelander geëerd voor publieke verzet tegen Jodenvervolging en het redden van Joodse kinderen

De Israëlische ambassadeur Modi Ephraïm reikt maandagmiddag de Yad Vashem-onderscheiding postuum uit aan dr. kardinaal Johannes de Jong (1885-1955). De geboren Amelander krijgt de onderscheiding vanwege zijn publieke verzet als aartsbisschop van Utrecht tegen de Jodenvervolging en zijn medewerking aan de onderduik van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog.

Kardinaal Johannes de Jong (midden) in Den Haag in 1946, na een bezoek in Rome.

Kardinaal Johannes de Jong (midden) in Den Haag in 1946, na een bezoek in Rome. Foto: ANP

De oorkonde en medaille zullen worden uitgereikt aan familieleden van kardinaal De Jong. De ceremonie vindt plaats in Paushuize in Utrecht. De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die zich in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico’s voor zichzelf hebben genomen. Kardinaal De Jong heeft persoonlijk risico gelopen, onder meer omdat in de kluis van het aartsbisschoppelijk paleis in Utrecht de versleutelde onderduiknamen van Joodse kinderen werden bewaard.

Nieuws

menu