Zing in de Kring: Bijbelverhalen voor peuters met muziek en spel

Veel peuters houden van zingen en muziek. Eenvoudige christelijke kinderliedjes zijn er echter niet zo veel, merkte Adriëlle Schouten-Loonstra. Inmiddels heeft ze zelf zo’n tachtig liedjes geschreven en ligt er een cd: Zing in de Kring deel 1.

Zing in de Kring met Adriëlle Schouten-Loonstra (rode jasje): ,,Via muziek en spel rond Bijbelverhalen kunnen kinderen zo jong als ze zijn al iets van Gods liefde ervaren.”

Zing in de Kring met Adriëlle Schouten-Loonstra (rode jasje): ,,Via muziek en spel rond Bijbelverhalen kunnen kinderen zo jong als ze zijn al iets van Gods liefde ervaren.” Foto: Hanneke Goudappel

Muziek was altijd al haar grote hobby, zegt Adriëlle Schouten-Loonstra. Haar meisjesnaam verraadt haar Friese roots : haar pake woonde in Jistrum. Zelf woont ze met haar gezin – man en vier zoons van dertien, elf, negen en zes – in Bennekom. ,,Ik maakte toen de kinderen jong waren al veel muziek met hen en zong met hen”, vertelt ze. ,,Algemene liedjes zijn er voor kleine kinderen genoeg. Daarnaast zong ik graag christelijke liedjes met mijn peuter. Want muziek is een mooi middel om kinderen jong al iets van Gods liefde te laten ervaren. Een baby of een kind van één begrijpt de inhoud nog niet, maar ervaart wel de sfeer. Twee- en driejarigen pikken ook al iets van de inhoud op.”

Ze wilde die ervaring graag delen en nodigde buurvrouwen uit en mensen uit haar kerkgemeenschap met hun peuters. Zo ontstond ‘Zing in de Kring’. De kring begon zo’n vier jaar geleden met zes peuters plus ouders. Een paar maanden later kwamen er vijftien kinderen. ,,Dat werd wat krap in mijn huis”, lacht ze. Ze begon een tweede groep en toen haar jongste zoon naar school ging heeft ze het verder uitgebreid. Tot de coronacrisis had Schouten vijf groepen aan huis, met in totaal zo’n zestig peuters en hun ouders. Daarnaast geeft ze workshops en wordt ze uitgenodigd bij christelijke peuterspeelzalen. Haar baan als orthopedagoog in het onderwijs heeft ze inmiddels vaarwel gezegd.

Instrumentje

Het Zing in de Kring-programma heeft een vaste structuur en duurt dertig tot veertig minuten. Langer moet het niet zijn voor peuters van één tot drie jaar, weet de pedagoge. De kinderen mogen een instrumentje uitzoeken en Schouten begeleidt de liedjes met gitaar. Ze vertelt een Bijbelverhaal met behulp van een viltbord, en zingt er passende liedjes bij. ,,Al snel liep ik er tegenaan dat het lastig is om eenvoudige peuterliedjes te vinden. De meeste liedjes zijn gericht op basisschoolkinderen. Toen ik geen geschikte liedjes vond bij het thema Pinksteren heb ik zelf wat geschreven.”

Dat deed ze vervolgens steeds vaker. Aan elk liedje voegt ze een spelelement toe. Zo maakte ze een liedje over de schepping:

Kijk eens in de spiegel.

Wijs je neus maar aan.

God heeft hem gemaakt,

dat heeft Hij heel goed gedaan.

Kijk eens in de spiegel.

Wijs jezelf maar aan.

God heeft jou gemaakt,

dat heeft Hij heel goed gedaan!

,,Wat we zingen in dit liedje doen we ook meteen: de peuters kijken in een spiegel en wijzen hun neus, oog, oor, enzovoorts aan”, vertelt ze.

Wat ze de peuters met dit liedje wil meegeven: ,,God heeft alles gemaakt, God heeft jou gemaakt, God houdt van jou. Die boodschap kan bij jonge kinderen al landen”, merkt Schouten. ,,Via muziek en spel rond Bijbelverhalen kunnen kinderen zo jong als ze zijn al iets van Gods liefde ervaren.”

Dat is haar belangrijkste doel met de liedjes. Daarnaast wil ze ouders graag op ideeën brengen over hoe ze jonge kinderen iets over God en de Bijbel kunnen meegeven. Schouten hoort vaak dat de Zing in de Kring-liedjes ook thuis worden gezongen en beleefd.

Schoutens liedjes kenmerken zich door eenvoud, zonder simplistisch te zijn. Veel herhaling en geen moeilijke woorden. De melodielijn is eenvoudig. ,,Voor de peuter te behappen, maar wel met inhoud: dat vind ik een leuke uitdaging. Zodat een liedje echt past bij het Bijbelverhaal. Soms breng ik er een diepere laag in, een sprongetje naar het nu.” Bijvoorbeeld in het liedje over de gelijkenis van de verloren zoon:

Jongen, wat doe jij? Jij gaat weg.

Al het geld is op, dat is jammer zeg.

Terug naar je vader, zijn armen om je heen.

Terug naar je vader, hij laat je nooit alleen.

Jezus zegt: ‘Kom bij Mij,

Ik hou van jou, Ik maak je blij.’

Terug naar je Vader, Zijn armen om je heen.

Terug naar je Vader, Hij laat je nooit alleen.

Van Genesis tot Openbaring

Schouten is op het moment druk met veertig nieuwe liedjes voor een Bijbelmethode voor jonge kinderen. Dit project Samen door de Bijbel doet ze samen met uitgeverij De Wonderwolk. ,,Het bestaat uit veertig Bijbelverhalen met vertelplaten, liedjes met bijbehorende spelsuggesties en creatieve verwerkingen. We gaan de Bijbel door, van Genesis tot Openbaring. Het is bedoeld voor kerken, peuterspeelzalen, scholen en kinderdagverblijven.”

De afgelopen maanden was Schouten ook geregeld te zien in de zogenoemde Henkie Show van verhalenverteller en poppenspeler Matthijs Vlaardingerbroek. Vlaardingerbroek wil met deze show gezinnen, kerken en scholen ondersteunen in hun Bijbelonderwijs aan kinderen. Het initiatief ontstond in de coronatijd waarin kerken en ook scholen dicht waren. Veel christelijke artiesten zijn aangehaakt, onder wie Schouten. ,,Het is jammer om nu niet het directe contact met de kinderen te hebben, maar deze filmpjes zijn een mooi alternatief”, vindt ze.

Ze krijgt enthousiaste reacties van ouders. ,,Het is erg leuk om te horen hoe de kinderen reageren. Elke video bevat een element dat ouders thuis met kinderen kunnen doen. Ik hoorde bijvoorbeeld dat het verhaal van de doop van Jezus werd nagespeeld met Playmobil-poppetjes en een bakje water. Andere ouders maakten met hun kinderen palmtakken. Mooi dat ouders en kinderen op deze manier bezig zijn met muziek en spel rond Bijbelverhalen.”

Zing in de Kring deel 1. 20 Bijbelse peuterliedjes. Ecovata, 9,95 euro. Te bestellen via: www.zingindekring.nl en verkrijgbaar bij de christelijke boekwinkel

De video’s uit de Henkie Show zijn ook te vinden op het Youtube-kanaal van Zing in de Kring

Nieuws

menu