Kerkelijke leiders maken zich grote zorgen over de situatie in Afghanistan: 'Afghaanse christenen leven in grote angst'

De overwinning van de taliban in Afghanistan doet kerkelijke leiders vrezen voor de toekomst van het land. De situatie voor christenen wordt extra moeilijk. „Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land.”

Talibanstrijders in Kabul.

Talibanstrijders in Kabul. Foto: EPA

„Het is een hartverscheurende dag voor alle Afghanen, en een gevaarlijke tijd om christen te zijn”, stelt een Open Doors-velddirecteur voor Azië, die werkt onder de schuilnaam broeder Samuel. „Het is een onzekere situatie voor het hele land, niet alleen voor de christenen. Onze harten zijn gebroken. We wisten dat dit kon gebeuren, we zijn niet verbaasd. Maar het maakt de pijn niet minder.”

Alhoewel de taliban een moderne regering beloven, is de verwachting van velen dat de taliban de komende dagen de sharia zullen invoeren. Volgens Open Doors wonen er enkele duizenden christenen in Afghanistan. Het precieze aantal is onbekend, omdat ze hun geloof vaak in geheim houden.

‘Alle Afghaanse christenen hebben een islamitische achtergrond. Zij dragen hun nieuwe geloof niet openlijk uit omdat het als een grote schande wordt gezien je af te keren van de islam. Op bekering tot het christendom staat dan ook de doodstraf’, schreef de organisatie begin dit jaar in de Ranglijst Christenvervolging, waarop Afghanistan toen al de tweede plaats bezette, na Noord-Korea.

Vermoord

Broeder Samuel van Open Doors ziet de situatie voor christenen nog verder verslechteren: „Nu de taliban officieel aan de macht zijn, zullen de risico’s waaraan christenen blootstaan nog vele malen groter worden. Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land.”

Release International, een internationale organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, waarschuwt voor meer gerichte aanvallen op christenen in Afghanistan: ‘Afghaanse christenen leven in grote angst, je kan om je geloof vermoord worden.’

International Christian Concern (ICC), een andere organisatie die opkomt voor de rechten van vervolgde christenen, plaatste vorige week een Engelstalig interview met anonieme Afghaanse kerkleider op YouTube. Daarin vertelde de Afghaanse christen dat sommige christenen hun eigen familieleden niet meer vertrouwen. „De taliban vragen moskeebezoekers hoeveel van hun gezinsleden naar de moskee gaan en nemen alle namen van de mensen die er in de buurt wonen met ze door.”

God van de vrede

Ook paus Franciscus heeft zijn zorgen geuit over de toestand in Afghanistan. „Ik vraag u met mij te bidden tot de God van de vrede dat het wapengekletter mag ophouden en dat oplossingen mogen worden gevonden aan de tafel van de dialoog”, zei de paus zondag tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein. „Alleen op die manier kunnen de gekwelde mensen van dat land, mannen, vrouwen, ouderen en kinderen, naar hun huizen terugkeren en in vrede en veiligheid leven in volledig wederzijds respect.”

De Wereldraad van Kerken roept op tot gebed. „Mensen die al tientallen jaren te lijden hebben onder gewapende conflicten, ontheemding, onderdrukking, corruptie en slecht bestuur, zijn opnieuw in angst en onzekerheid gestort als gevolg van de dramatische ontwikkelingen van de afgelopen dagen”, zegt Marianne Ejdersten, directeur communicatie, namens waarnemend algemeen secretaris Ioan Sauca, die momenteel met vakantie is.

Ejdersten: „We bidden in het bijzonder voor de vrouwen en meisjes van Afghanistan, dat hun waardigheid, rechten en ambities niet opnieuw zullen worden ontzegd, maar dat ze toegang mogen hebben tot onderwijs en tot de rechten en vrijheden die hen zijn beloofd door de machthebbers. en door de internationale gemeenschap.”

Genocide van religieuze minderheden

De overwinning van de taliban in Afghanistan is ook slecht nieuws voor christenen in andere delen van het Midden-Oosten, aldus Claire Evans, regionaal manager voor het Midden-Oosten van International Christian Concern. „Het Midden-Oosten was net de herstelfase ingegaan na de nederlaag van ISIS, een ideologie die gebaseerd was op de genocide van religieuze minderheden. Nu voelen diezelfde terroristen zich gesterkt door de opstanding en het succes van de taliban in Kabul.”

Ze omschrijft de situatie als „mogelijk een belangrijk keerpunt voor religieuze vrijheid in het Midden-Oosten”. Volgens ICC vieren ‘talloze terroristische groeperingen, waarvan er vele worden gesteund door de Republiek Turkije’ de overwinning van de taliban. De verovering van Kabul geeft ze hoop voor hun eigen regionale ambities, ziet het ICC.

Velen in de regio vergelijken de snelle val van Kabul met de val van Mosul door ISIS in 2014. De terroristen die daar bij betrokken waren feliciteerden nu de taliban. Abu Maria al-Qahtani, een voormalige politieman van Mosul en voormalig commandant van de islamitische rebellenbeweging Jabhat al-Nusra in Syrië, zei bijvoorbeeld: „De overwinning van de Taliban is een overwinning voor de moslims, een overwinning voor de soennieten, een overwinning voor alle onderdrukten.”