Zou de kerk niet zichtbaarder moeten zijn in het debat over armoede? 'De kwaliteit van de samenleving is af te meten aan hoeveel compassie we hebben met mensen in de knel'

Kerken in Nederland hebben in 2021 bijna 41 miljoen euro besteed aan armoedebestrijding. Ze hielpen daarbij zowel kerkleden als mensen die niet bij een kerk zijn aangesloten. Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde onderzoek Gerechtigheid en Barmhartigheid, dat kerken en diaconale instanties hebben laten doen naar de aanpak van schulden en armoede in Nederland. Dat er ook hulp buiten de eigen kerkmuren wordt verleend, is niet erg bekend.

Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan de Sociale Kruidenier, een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. Het is een project van de Protestantse Diaconie in Amsterdam.

Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan de Sociale Kruidenier, een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. Het is een project van de Protestantse Diaconie in Amsterdam. Foto: ANP

Mensen die in armoede leven denken er niet snel aan om bij een kerk aan te kloppen voor hulp. ,,Binnen de kerk vinden we het heel logisch dat de diaconie niet alleen voor mensen van binnen de kerk is. Maar mensen buiten de kerk weten dat helemaal niet”, wordt in het rapport een geïnterviewde hulpverlener geciteerd.

Nieuws

menu