Zwolle krijgt museum over Thomas a Kempis: 'Hij is van ons allemaal, gelovig of ongelovig'

In Zwolle komt een museum over de bekende middeleeuwse schrijver, mysticus en priester Thomas a Kempis. „Hij inspireert gelovigen en ongelovigen”, zegt initiatiefnemer Bert Pierik.

De schrijn van Thomas a Kempis in de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming te Zwolle.

De schrijn van Thomas a Kempis in de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming te Zwolle. Foto: Wikimedia Commons

Deze zomer wordt in Zwolle herdacht dat het 550 jaar geleden is dat Thomas a Kempis (1380-1471) op 91-jarige leeftijd overleed in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Bij die activiteiten werd bekendgemaakt dat er een museum over hem in de stad komt.

Thomas a Kempis is over de hele wereld bekend vanwege zijn boek De navolging van Christus . Hij was een van de belangrijkste moderne devoten, een hervormingsbeweging uit de middeleeuwen met als bakermat Zwolle en Deventer, en de IJssel-Vechtstreek.

Het museum komt in een voormalig schoolgebouw tussen twee begraafplaatsen, in een buitenwijk van Zwolle. Dat is precies op de plek waar A Kempis in de vijftiende eeuw meer dan veertig jaar als monnik woonde, de Agnietenberg. Initiatiefnemer van het museum is Bert Pierik. Hij is beheerder van het Bergklooster, een van de twee begraafplaatsen.

Wat houdt het museum in?

Pierik: „De basis ervan ligt in een klein schuurtje op de begraafplaats met bodemvondsten, oud kloosterpuin en grafstenen gehouwen uit oude bouwfragmenten van het klooster. Verder heb ik bijna honderd edities van de Navolging verzameld uit alle tijden. Dan zie je hoe dit boek, waarvan men gezegd heeft dat het het meest gelezen werk is geweest naast de Bijbel, een enorme invloed heeft gehad. Je komt rijk versierde rooms-katholieke edities tegen die iets uitstralen van een wat naïef aandoende kinderbijbel, tot allerlei protestantse en moderne uitgaven.”

Waarom pas een museum na 550 jaar?

„Kennelijk is de tijd er nu rijp voor. We konden delen van een schoolgebouw aankopen waardoor we het verzamelde materiaal een officiële plaats konden geven. De officiële opening moet nog komen, want we willen alle spullen zorgvuldig rubriceren en duiden en we zijn op zoek naar vrijwilligers die helpen om het museum open te stellen. De opening zal vermoedelijk ergens in oktober zijn.”

Waarom is dit museum zo belangrijk?

„Er zweefde veel materiaal rond, maar er was tot op heden geen locatie of centrum waar je echt kennis kon maken met A Kempis en dat ook nog op een laagdrempelige manier. Het onderzoek naar A Kempis was erg versnipperd.”

Welke doelgroep hebt u op het oog?

„Iedereen, gelovig of ongelovig. Je merkt dat iedereen iets heeft en doet met het boek van de Navolging , ongeacht zijn of haar levensbeschouwing. We hoeven voor bezinning op moderne vragen rond religie en spiritualiteit niet naar Azië, maar kunnen voluit bij hem terecht.”

Wat is de betekenis van Thomas a Kempis?

„Hij ontroert, spreekt aan, maar pakt je ook bij de kladden als je te zeer aan het aardse leven vastzit. Hij laat zien dat er iets is dat iedereen overstijgt. Dat is voor A Kempis natuurlijk God of Christus, de komst van Zijn Koninkrijk, maar we kunnen ook veel van hem leren hoe hij met de medemens omgaat. Zijn spiritualiteit overstijgt bovendien de rooms-katholieke en protestantse traditie. A Kempis is van iedereen.”