Commentaar: De erfenis van zestien jaar kanselierschap van Angela Merkel is méér Europa

Met de verkiezing zaterdag van Armin Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, tot partijleider van de Duitse christendemocraten is het einde van het tijdperk-Merkel nu echt aangebroken. Na zestien jaar zwaait bondskanselier Angela Merkel in september af. Wat laat zij achter in Duitsland en in de Europese Unie?

Laschet geldt als een geestverwant van Merkel en hij wil haar middenkoers voortzetten. Of hij ook de bondskanselierskandidaat van de duopartij CDU/CSU wordt, is onzeker. Ook de Beierse premier Markus Söder is in de race. En dit jaar zijn er verkiezingen in zes deelstaten die van invloed kunnen zijn op de landelijke verkiezingen op 26 september.

Laschet is wel een stap dichterbij het kanselierschap en met hem lijkt de Europese erfenis van Merkel het beste gegarandeerd. In ieder geval beter dan onder de twee andere kandidaten voor het partijleiderschap, Friedrich Merz en Norbert Röttgen.

Onder druk

De uitgesproken conservatieve Merz wordt gezien als de anti-Merkel en met hem zou de continuïteit het meest onder druk worden gezet. Röttgen is een zelfs voor Merkel te uitgesproken voorstander van meer Europese samenwerking, wat de spanningen met EU-lidstaten die minder haast hebben met de Europese integratie kan vergroten.

Wil de CDU een brede volkspartij blijven, dan moet de partij in het politieke centrum blijven omdat anders stemmen worden verloren

Dat na september opnieuw een kanselier van de CDU, de grootste partij, het land regeert is zo goed als zeker. Ook ligt het voor de hand dat de partij niet te veel zal afwijken van Merkels koers, zowel binnenlands als Europees. Wil de CDU een brede volkspartij blijven, dan moet de partij in het politieke centrum blijven omdat anders stemmen worden verloren aan de rechtse AfD en de linkse Groenen.

Voortzetting

Wat de Europese Unie betreft zal het beleid van Merkel worden voortgezet. En dat betekent sinds vorig jaar meer Europa. Na het uitbreken van de coronacrisis, met alle ingrijpende economische en maatschappelijke gevolgen van dien, heeft Merkel een reuzenzwaai gemaakt door met Frankrijk een noodfonds op te tuigen van honderden miljarden aan subsidies om Zuid-Europa overeind te houden.

Onder meer voor het ‘zuinige’ Nederland, uitgesproken tegenstander van giften voor begrotingszondaars, viel die koerswijziging waarmee Merkel zeker de geschiedenisboekjes haalt, rauw op het dak.

Gratis geld

Met het gratis geld voor Zuid-Europa en het aangaan van gemeenschappelijke schulden tekenen de eerste contouren zich af van de door Frankrijk gepropageerde transferunie. Duitsland was samen met Nederland daar altijd fel op tegen omdat het een beloning zou zijn voor slecht financieel beleid. Door de beleidsverandering van Merkel is de economische en politieke integratie van de Europese Unie een forse stap dichterbij.

Nederland, dat het na de brexit ook moet stellen zonder Britse geestverwant, moet zich nog instellen op een Duitsland dat nog pro-Europeser is geworden

Voor Duitsland geldt nog altijd het zeventig jaar oude uitgangspunt ‘wat goed is voor Europa, is goed voor Duitsland’. En in tijden van crisis zijn drastische ingrepen noodzakelijk om te voorkomen dat de EU uit elkaar valt. Nederland, dat het na de brexit ook moet stellen zonder Britse geestverwant, moet zich nog instellen op een Duitsland dat nog pro-Europeser is geworden. Laten we er maar snel aan wennen, want die erfenis van Merkel is de nieuwe realiteit.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu