Commentaar: Een politieke afrekening met Donald Trump levert Joe Biden alleen maar schade op

Het verwijt van opportunisme aan het adres van Trumps Republikeinse partijgenoten die zich op de valreep van de Amerikaanse president distantiëren, is snel gemaakt. Vier jaar lang hebben Republikeinse parlementariërs ervan geprofiteerd dat Trump een breed electoraat wist aan te spreken.

De poging van Pelosi om Trump uit het Witte Huis te jagen, kan als een boemerang op de Democratische partij terugslaan.

De poging van Pelosi om Trump uit het Witte Huis te jagen, kan als een boemerang op de Democratische partij terugslaan. Foto: EPA

Maar na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers is nu ook de maat vol voor Senaatsleider Mitch McConnell en vicepresident Mike Pence, die tot voor kort zelfs Trumps ongefundeerde beschuldiging beaamden dat er verkiezingsfraude was gepleegd.

De Democraten sturen nu aan op een afzetting van Trump in de nadagen van zijn presidentschap. Congresleider Nancy Pelosi wil dat Trump het veld ruimt omdat hij een opstand heeft aangewakkerd en een gevaar vormt voor de nationale veiligheid.

Kortste weg

De kortste weg is dat hij door Pence op grond van het 25e amendement van de grondwet wordt afgezet. Pence voelt daar niet voor om verdere onrust in het land te voorkomen. En hij zou vrezen voor zijn ambities om in 2024 een gooi te doen naar het presidentschap. Zoals gezegd, enig opportunisme is de vice-president niet vreemd.

Vorig jaar strandde een impeachment en ook dit keer lijkt het een kansloze exercitie omdat er in de Senaat geen twee derde meerderheid voor is

Pelosi stuurt nu aan op een afzettingsprocedure door het Congres. Vorig jaar strandde een impeachment en ook dit keer lijkt het een kansloze exercitie omdat er in de Senaat geen twee derde meerderheid voor is. Een impeachment heeft vooral een symbolisch karakter waarmee de Democraten hun weerzin tegen de president tot uitdrukking willen brengen.

Lees ook: Commentaar: Het giftige politieke klimaat in de Verenigde Staten is een creatie van Trump

Er rest ook niet voldoende tijd om een impeachment voor 20 januari - de dag van de machtsoverdracht aan Joe Biden - af te ronden. Het argument dat een geslaagde afzettingsprocedure er toe leidt dat Trump zich niet herkiesbaar kan stellen, heeft praktisch gezien weinig waarde. Dat de Republikeinse partij na de door Trump geëntameerde bestorming van het Capitool nog een keer met hem in zee wil gaan, is zo goed als uitgesloten.

Uitgespeeld

Daarbij komt nog dat Pence in feite al een deel van de hoogste macht in handen heeft. Het was op zijn bevel dat woensdag in samenspraak met de legertop de nationale garde werd ingezet in Washington, terwijl Trump dat wilde tegenhouden. Het lijkt niet aannemelijk dat het kabinet zal toestaan dat Trump in de resterende dagen dat hij nog in het Witte Huis zit, nog verstrekkende besluiten zal nemen. Zijn deemoedige toespraak donderdag waarin hij beloofde mee te werken aan een ordentelijke machtsoverdracht duidt erop dat Trump ook beseft dat zijn rol is uitgespeeld.

Lees ook: Opinie: Joe Biden krijgt kansen genoeg voor een ander beleid

De poging van Pelosi om Trump uit het Witte Huis te jagen, kan als een boemerang op de Democratische partij terugslaan. Het zou Trumps populistische achterban, toch al niet vies van complottheorieën, bevestigen in het idee dat de Washingtonse elite het op hen heeft gemunt.

De wens een verdeeld Amerika weer te verzoenen, weegt veel zwaarder dan een tot mislukken gedoemde politieke afrekening met Trump

Biden wordt er geen dienst mee bewezen. Hij heeft van het overbruggen van de diepe tegenstellingen een speerpunt van zijn beleid gemaakt. Trump vervolgen zou de polarisatie vergroten en afbreuk doen aan die belofte. De wens een verdeeld Amerika weer te verzoenen, weegt veel zwaarder dan een tot mislukken gedoemde politieke afrekening met Trump.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu