Commentaar: Nieuwe redding van woningcorporatie Vestia is moeilijk te verdragen

Megawoningcorporatie Vestia redt het alsnog niet. Om uit de financiële problemen te komen, moeten collega-corporaties in het hele land een miljard euro ophoesten (over veertig jaar), nadat ze een paar jaar geleden al 675 miljoen neerlegden om de schade van het gesjoemel met financiële producten bij de corporatie te vergoeden.

Megawoningcorporatie Vestia redt het alsnog niet. Om uit de financiële problemen te komen, moeten collega-corporaties in het hele land een miljard euro ophoesten.

Megawoningcorporatie Vestia redt het alsnog niet. Om uit de financiële problemen te komen, moeten collega-corporaties in het hele land een miljard euro ophoesten. Foto: ANP

Koepelorganisatie Aedes stelt de regeling voor, waarbij Vestia bovendien wordt opgeknipt in drie nieuwe corporaties. ,,Uiteindelijk gaat het om de belangen van huurders”, aldus Aedes-voorzitter Martin van Rijn.

Daarbij doelt hij op de huurders van de 60.000 woningen van Vestia. Die zien hun huizen al jaren achteruitgaan, want Vestia is al zijn geld kwijt aan rentebetalingen. Geen nieuwe keuken of badkamer, dubbel glas of een beter geïsoleerde gevel dus. Doorschuiven naar een grotere of betere nieuwbouwwoning is er al helemaal niet bij.

Geen schoon schip

Natuurlijk moet er wat gedaan worden voor deze huurders in Den Haag, Delft, Rotterdam en Zoetermeer. Maar het geeft te denken: hoe zit het met al die andere huurders in Nederland? Met kleine woningcorporaties in (Friese) krimpgebieden bijvoorbeeld, waarvoor deze afdracht fors is? Waarom is na het schandaal in 2015 niet in één keer het verlies genomen?

Lees ook: Commentaar: Corporaties kunnen de huurmarkt lostrekken

Het doet denken aan de kredietcrisis van 2008. Terwijl in de Verenigde Staten banken werden gered en het verlies op giftige, oninbare (hypotheek)leningen in één keer werd genomen, gebeurde dat laatste in Europa niet. Gevolg: geen schoon schip en een veel langer durende periode van herstel.

Opgeteld gaan de corporaties in Fryslân aan verhuurdersheffingen zeker over de 200 miljoen heen

Jaarlijks hoesten Friese corporaties een verhuurdersheffing op vanwege de misstanden in de sector begin vorig decennium. WoonFriesland betaalde in 2019 bijvoorbeeld nog elf miljoen, Elkien droeg negen miljoen af. Opgeteld gaan de corporaties in Fryslân aan verhuurdersheffingen zeker over de 200 miljoen heen.

Pleidooi

Geld dat niet in verduurzaming of (ver)nieuwbouw kan worden gestoken. Ook dit jaar hielden ze een pleidooi om die afdracht te stoppen. Met de miljarden zouden ze in de opdracht tot CO2-reductie en woningbouw flink meer kunnen doen. Ook wordt de druk op de huurlasten zo verlicht.

Lees ook: Overspannen woningmarkt is het gevolg van bewust overheidsbeleid

Huurders in het hele land bloeden nog steeds voor het Vestia-debacle. Dat kwam door een criminele kasbeheerder. Maar ook de financiële controle schoot tekort. En bij het herstel had het rijk kunnen zien aankomen dat Vestia het op termijn niet zou redden.

Huurders in het hele land bloeden nog steeds voor het Vestia-debacle. Dat kwam door een criminele kasbeheerder

Aedes vraagt het kabinet nu te helpen, bijvoorbeeld door de belastingdruk op corporaties te verlagen. Dat is een terecht verzoek. Huurders in het hele land verdienen het dat de overheid hun goedwillende verhuurders tegemoet komt.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Nieuws

menu