De Formule 1 in Zandvoort is een evenement met een zwart randje: een beroerdere timing was haast niet mogelijk | Commentaar

Drie dagen lang brullende motoren en benzinedampen op het racecircuit van Zandvoort: iets mooiers bestaat er voor zeer velen niet. Maar gezien de omstandigheden met milieu en Covid-19 was het beter geweest een pas op de plaats te maken.

Beeld:

Beeld: FD

Hoewel de Formule 1 vorig jaar een paar procent minder kijkers trok dan normaal - door corona waren er minder races - blijven de kijkcijfers duizelingwekkend: wereldwijd gemiddeld 87 miljoen mensen per wedstrijd. In Nederland was bovendien, tegen de mondiale trend in, juist sprake van haast 30 procent groei. Met dank aan Max Verstappen.

De baan in Zandvoort is bij liefhebbers in trek om zijn mooie parcours en bijzondere ligging in de duinen maar kent een geschiedenis met tegenslagen. De bouw werd direct in 1948 op last van de regering stilgelegd omdat in het puin dat als basis werd gebruikt nog goede bakstenen zaten: een schande in een tijd van grote woningnood. Door bemiddeling van prins Bernhard sr. werd de schorsing tenietgedaan. De opname in de WK Formule 1 in 1951 werd in 1985 weer tenietgedaan omdat het circuit verouderd was en klachten over geluidsoverlast de bouw van hoge geluidswallen zouden vereisen.

CO2-uitstoot

Ook ditmaal is de heropening voor een belangrijk deel te danken aan prinselijke bemoeienis - de naamgenoot en kleinzoon van de oude prins is mede-eigenaar van het circuit. En ook ditmaal is er sprake van tegenstand. Nu niet zozeer vanwege geluidsoverlast als wel kwetsbare natuur en CO2-uitstoot, die hoger zou zijn dan de cijfers waarop de organisatie zich beroept. Naar de juistheid van die cijfers wordt nog onderzoek gedaan.

Het kan de rechter niet aangerekend worden op de uitslag daarvan te willen wachten om een afgewogen oordeel te kunnen vellen. Maar het kan de organisatie en de overheid wél verweten worden de race zelf niet te hebben geschrapt. De timing is los van de rechtszaken een klap in het gezicht van de cultuur- en evenementensector, wier inkomstenstroom door strenge coronaregels al zo lang droog ligt.

70.000 per dag

Olympische en Paralympische Spelen worden zonder publiek gespeeld. Landen als Australië, Japan, China, Canada en Singapore haalden de Formule 1-races zonder meer van de kalender vanwege besmettingsgevaar. Maar hier worden drie dagen lang ruim 70.000 bezoekers per dag bijeen gezet.

Premier Rutte heeft geen betere verdediging dan dat het een ‘geplaceerd’ evenement is, maar intussen worden treinladingen mensen bijeengebracht, bewegen ze zich tussen de races door vrij, en verblijven ze met duizenden tegelijk op een aanpalende camping.

De besmettingscijfers zijn allesbehalve onder controle; met de grootste omzichtigheid gaan scholen weer open en zit voor het overige nog veel op slot of in beperking. Het economische en amusementsbelang mag groot zijn, hier was een pas op de plaats de gepaste houding geweest.

Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl