Torens, kantelen en véél trappen: dit zijn de twaalf mooiste romantische kastelen in Europa

De romantiek in de negentiende eeuw greep terug op het verleden, met name de middeleeuwen. Ruïnes van kastelen uit die tijd inspireerden de rijke Europese elite tot de bouw van nieuwe ‘oude’ kastelen. De moeite van een bezoekje waard.

Kasteel Miramare in de Golf van Triëst, Italië.

Kasteel Miramare in de Golf van Triëst, Italië. Foto: Shutterstock

In de negentiende eeuw kwamen verhalen over de middeleeuwen, ridders, kastelen en mysterieuze families met hun drama’s opnieuw volop in de belangstelling te staan. Ruïnes uit vervlogen tijden werden gerestaureerd. Deze belangstelling was voor een groot deel een reactie op de lange periode van de Franse Revolutie die Europese landen in jarenlange oorlogen had gestort. Het had ook te maken met de industriële revolutie die gaande was. En tot slot met het opkomend nationalisme.

De romantiek, zoals deze periode genoemd werd, kom je nog overal tegen - in opera, literatuur, beeldhouwkunst en schilderkunst - en is vooral zichtbaar in de architectuur.

Vorsten, industriëlen en rijke families bouwden naar hartenlust kasteeltjes, paleizen en sprookjesvilla’s, soms op de onmogelijkste plekjes.