Poolse verdediger Pawel Bochniewicz lang uit de roulatie bij sc Heerenveen vanwege gescheurde kruisband

De blessure die verdediger Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen zaterdagavond heeft opgelopen in het oefenduel met PEC Zwolle bleek vandaag heel ernstig. De Pool heeft zijn voorste kruisband afgescheurd en de Friese club houdt er rekening mee dat hij voor tenminste negen maanden - en bijna de rest van het seizoen - is uitgeschakeld.

Pawel Bochniewicz zet namens sc Heerenveen AZ-aanvaller Dani de Wit de voet dwars.

Pawel Bochniewicz zet namens sc Heerenveen AZ-aanvaller Dani de Wit de voet dwars. Foto: ANP

Dat is twee weken voor de start van de competitie een zware domper voor Heerenveen. De 25-jarige verdediger viel na krapaan twintig minuten spelen uit na een duel met Eliano Reijnders bij de zijlijn. Daarna ging de Pool kermend van pijn naar het gras en werd per brancard afgevoerd. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek vandaag dat Bochniewicz de voorste kruisband van zijn rechterknie heeft afgescheurd. Daar staat een revalidatieperiode voor van ongeveer negen maanden.

Bochniewicz, die tegen PEC Zwolle de aanvoerdersband droeg, leek dit seizoen samen met Sven van Beek het hart van de Friese defensie te gaan vormen. Daar dreigde Ibrahim Dresevic, die aasde op een eventueel vertrek, het slachtoffer van te worden. De Poolse verdediger ontpopte zich afgelopen seizoen tot een vaste waarde in de Friese defensie en speelde 31 wedstrijden in de eredivisie, waarvan dertig als basisspeler.

Pools international

Hij maakte een jaar geleden de overstap van het Poolse Górnik Zabrze naar Fryslân en kwam in totaliteit tot 35 optredens in het pompeblêdenshirt, waarin hij twee keer scoorde. Daarnaast werd Bochniewicz afgelopen seizoen ook geselecteerd voor het nationale team van Polen, al kwam hij afgelopen zomer niet in aanmerking om mee te gaan naar het EK. Naast Dresevic is ook de in de winterstop van NEC overgekomen Syb van Ottele een kandidaat voor een positie in het hart van de verdediging.