Halil Dervisoglu zag de oorwassing van Oranje nog op televisie, maar staat nu zelf op het EK voetbal met Turkije

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een hoofdpersoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. We openen het bal met Turkije, dat op zijn beurt vanavond het bal opent met een pittige uitwedstrijd in Rome tegen Italië.

Halil Dervisoglu in actie namens FC Twente op 17 oktober 2020.

Halil Dervisoglu in actie namens FC Twente op 17 oktober 2020. Foto: Jeroen Putmans

Ga er maar aan staan. Voor het oog van miljoenen voetballiefhebbers het EK openen in Rome tegen Italië, om daarna vijfduizend kilometer verderop de poulefase af te maken in Baku. De spelers van Turkije kunnen de nodige airmiles verzamelen de komende week. Desondanks gaan de Turken met een goed gevoel beginnen aan de Europese eindstrijd. In 2021 heeft het elftal van bondscoach Senol Günes nog geen enkele keer verloren.

Het lijkt alweer een hele poos geleden, maar nog geen drie maanden terug wordt het Nederlands elftal gedeclasseerd in Istanboel. Een ontketende Burak Yilmaz schiet Oranje op 24 maart met drie treffers overhoop in een WK-kwalificatiewedstrijd die in een 4-2 zege voor Turkije eindigt. Iets verderop in de Turkse stad kijkt Halil Dervisoglu de wedstrijd op zijn televisie. Het Turkse elftal halen. Dat is de droom.

Indruk

Dervisoglu wordt kort voor de eeuwwisseling geboren in Rotterdam en is al snel lid van de Rotterdamsche Voetbal & Atletiek Vereniging (RV&AV) Sparta. Noem het gerust de amateurtak van de profclub die zijn thuiswedstrijden afwerkt op Het Kasteel. Op zijn dertiende maakt Dervisoglu de overstap naar de jeugdopleiding van Sparta. Daar debuteert hij op 17 augustus 2018 in het eerste elftal, dat een seizoen eerder is gedegradeerd naar de eerste divisie. Met tien goals en zes assists in 34 wedstrijden maakt hij indruk.

Sparta haalt de finale van de play-offs en treft daarin De Graafschap, op dat moment getraind door Henk de Jong. Zonder Dervisoglu verliezen de Spartanen thuis met 2-1 van de Superboeren, maar in Doetinchem buigen de Rotterdammers de achterstand om. Na een uur valt Dervisoglu in bij een 0-0 stand. Een kwartier later opent hij de score, waarna Adil Auassar zeven minuten voor tijd De Graafschap knock-out schiet. Sparta is terug in de eredivisie en Henk de Jong vertrekt met een kater naar Cambuur.

In de eredivisie maakt hij opnieuw indruk. In de winterstop staat de teller na zeventien duels op vijf goals en drie assists. Het valt op in Engeland. Brentford klopt in de winter van 2020 op de deur van Het Kasteel en legt twee miljoen euro neer voor Dervisoglu, die meteen de overstap maakt naar het tweede Engelse niveau. Het wordt geen succes. Het blijft bij zeven duels, waarvan slechts vier in de competitie.

Uit lijden verlost

In het nieuwe seizoen is de situatie uitzichtloos, maar wordt hij door FC Twente-trainer Ron Jans verlost uit zijn lijden. Hij haalt hem naar Enschede, maar ook daar wil het maar niet lukken. Het gaat zo beroerd, dat Brentford hem in de winterstop weer terughaalt naar Engeland. En dan staat ineens uit het niets de Turkse topclub Galatasaray op de stoep. In Enschede en Brentford komen ze niet bij van het lachen. Een Turkse topclub ziet het zitten in deze speler? Maar tegen de verwachtingen in wordt het een succes. De rest is geschiedenis.

In de Turkse Süper Lig voelt hij zich weer lekker. De beroemde Turkse trainer Fatih Terim haalt Dervisoglu bovendien van de zijkant naar de spits in een 4-1-4-1-systeem. Met drie goals en twee assists in twaalf wedstrijden lijkt de ‘gelegenheidsspits’ weer wat op zichzelf. In mei debuteert Dervisoglu bij de nationale ploeg van Turkije in een oefenduel met Azerbeidzjan. Nota bene als basisspeler. Hij luistert zijn debuut meteen op met een treffer en een zege: 2-1.

Waar ze in Enschede geen idee hadden wat ze met hem aan moesten, staat Dervisoglu een halfjaar later ineens aan de vooravond van zijn debuut op een EK. Of dat debuut er daadwerkelijk komt, zal blijken. ,,Maar ik ben zeer gelukkig en zeer trots dat ik erbij ben. Ik ben coach Günes zeer dankbaar.”

In de rubriek EK-selectie werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een hoofdpersoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal