Kijk naar de bank van sc Heerenveen en je weet: technisch manager Ferry de Haan kan geen minuut meer stilzitten

Parallel aan de vraag of Joey Veerman overmorgen nog speler van Heerenveen is loopt nog een bijzonder nijpende kwestie. Het is deze: slaat technisch manager Ferry de Haan voor het sluiten van de transfer window nog toe? En zo ja: wie is (zijn) het?

Met zijn tweede kopdoelpunt dit seizoen zet de 'niet-kopper' Henk Veerman Heerenveen op 1-0. De inmiddels gewezen AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners (hij vertrekt voor vijf seizoenen naar het Italiaanse Atalanta Bergamo) en doelman Hobie Verhulst hebben het nakijken.

Met zijn tweede kopdoelpunt dit seizoen zet de 'niet-kopper' Henk Veerman Heerenveen op 1-0. De inmiddels gewezen AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners (hij vertrekt voor vijf seizoenen naar het Italiaanse Atalanta Bergamo) en doelman Hobie Verhulst hebben het nakijken. Foto: ANP

Dinsdagavond 23.59 uur zullen we het weten. Maar dat er, ongeacht de vraag of gewild doelwit Joey Veerman al dan niet vertrekt, iets bij moet komen is wel helder. Dat bewees het duel met AZ (1-3) gistermiddag eens te meer. Met alle respect voor hun kwaliteiten, maar een bank met Syb van Ottele, Benjamin Nygren, Arjen van der Heide, Jan Ras, Stanislav Shopov, Timo Zaal, Djenahro Nunumete en de tweede reservedoelmannen Xavier Mous en Jan Bekkema is toch echt te mager voor een ploeg die een plek in het linkerrijtje ambieert.

Achter de schermen laat de kwestie de nieuwe technische man begrijpelijkerwijs geen minuut los. Handicap daarbij is dat De Haan niet weet wat hij exact kan spenderen. Voorlopig is dat heel weinig. Maar niets is zo veranderlijk als de voetbalwereld. Wellicht is er een club die vandaag of morgen wel de gewenste miljoenen - volgens de laatste berichten schijnt Heerenveen nu acht miljoen te vragen - voor Joey Veerman wil neerleggen. Dan is er, ook al is het kort dag, nog van alles mogelijk.

Dat je De Haan wel om een boodschap kunt sturen heeft hij inmiddels wel bewezen. Met Sven van Beek, Milan van Ewijk en huurling Filip Stevanovic heeft de nieuwe technisch manager prima ingekocht. Met name de eerste twee brengen begeestering en dat was wat vorige jaren wel eens miste. Maar ook voetballend valt er op beiden niet zoveel aan te merken. Sterker nog: ze waren tegen AZ de beste Heerenveners, ook al kleefde aan het optreden van Van Ewijk een klein smetje toen hij in de slotfase zijn directe tegenstander Tijjani Reijnders liet lopen zodat Dani de Wit simpel voor de beslissing kon zorgen.

Hoge amusementswaarde

Tot dan toe was Heerenveen - AZ een verrukkelijke wedstrijd geweest, waarin Heerenveen de mindere kwalitatieve en kwantitatieve vermogens met een gezonde dosis inzet compenseerde. Arbiter Bas Nijhuis stond als vanouds zo’n beetje alles toe en dat hielp uiteraard mee aan de amusementswaarde. Dat Heerenveen voor het zesde opeenvolgende seizoen thuis van de Alkmaarders verloor was eigenlijk het enige - natuurlijk niet onbelangrijke - minpunt.

Lucas Woudenberg, net terug van een blessure maar vanwege de kaakbreuk van Rami Kaib direct weer basisspeler, opende binnen het minuut het bal door in een vlaag van verstandsverbijstering veel te kort terug te spelen op zijn doelman Erwin Mulder. De nieuwe Griekse AZ-spits Evangelos Pavlidis leek te profiteren, maar via de binnenkant van de paal rolde het leder net voor de doellijn voor de voeten van Van Beek die even niet wist wat te doen maar uiteindelijk toch ontsnapte aan zijn achtste eigen doelpunt in de eredivisie.

De toon was gezet en toen Heerenveen er na tien minuten in slaagde om onder de druk van AZ uit te voetballen was het ook gelijk prijs. Joey Veerman gaf voor, Van Beek won half om half een kopduel en Henk Veerman was er als de kippen bij om binnen te koppen. Het was voor de Volendamse spits alweer zijn derde goal in evenzovele wedstrijden. Spijtig dat de vreugde maar van korte duur was. Drie minuten later was het alweer gelijk door een intikker van Pavlidis, nadat Rodney Kongolo er nog net in was geslaagd om een ‘ketser’ van Van Beek uit een kopbal van Zakaria Aboukhlal van de lijn te halen.

Na die vlotte gelijkmaker trok AZ het spel opnieuw naar zich toe, daarbij geholpen door het onrustige en onnauwkeurig spel van Heerenveen. Dat Tibor Halilovic, Siem de Jong en toch ook Joey Veerman de ploeg niet bij de hand konden nemen was toch wel een tikkeltje teleurstellend. En dus was het wachten op een tweede Alkmaarder doelpunt. Dat viel niet ver na de rust toen de Noorse eredivisiedebutant van AZ Fonn Aslak Witry de kruising zocht en vond.

Vervolgens leek het Heerenveen allemaal wat te veel te worden, maar met de verse en enthousiaste krachten Nygren en Van der Heide erbij slaagden de Friezen er toch nog in om de wedstrijd te doen kantelen. Steeds vaker luidde het credo ‘alle ballen naar voren’ en uit een van die ballen leek zowaar nog de gelijkmaker te gaan vallen. De kans voor Henk Veerman was echter té mooi, waardoor de twijfel bij de spits toesloeg en de bal in extremis voor zijn voeten werd weggetikt.

En zo werd het, nadat Djenahro Nunumete nog had gedebuteerd voor Heerenveen, dus 1-3. Een ‘normale’ uitslag gezien de status van beide ploegen anno 2021. Ja, het is niet anders. Op naar de volgende afspraak. Over twee weken in de Euroborg tegen FC Groningen.


sc Heerenveen - AZ 1-3 (1-1). 11. Henk Veerman 1-0, 14. Evangelos Pavlidis 1-1, 50. Fonn Aslak Witry 1-2, 88. Dani de Wit 1-3. Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Toeschouwers: 16.000. Geel: Timo Letschert (AZ).


sc Heerenveen : Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic en Woudenberg (85. Nunumete); Kongolo (76. Van der Heide), Halilovic en Joey Veerman; Stevanovic (57. Nygren), Henk Veerman en De Jong.

AZ: Verhulst; Sugawara, Letschert, Martins Indi en Witry; Midtsjö (85. Clasie), De Wit en Koopmeiners; Karlsson (85. Reijnders), Pavlidis (73. Evjen), Aboukhlal (63. Gudmundsson).