Stakingen hebben effect: akkoord over cao in metaalsector

Na zeven maanden staken hebben de vakbonden en werkgeversorganisatie FME een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao.

Een staking in januari in Leeuwarden.

Een staking in januari in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen

De cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 december 2020. De salarissen worden per 1 juli 2021 verhoogd met 2,3 procent. Per 1 februari 2022 komt daar nog eens 3 procent bij. Ook krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van maximaal 4500 euro. Er zijn ook afspraken gemaakt over betere arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen oudere werknemers eerder met pensioen en komt er perspectief op een vaste baan voor minimaal 2400 uitzendkrachten.

Hoge werkdruk

De bonden en de FME gaan de komende tijd in gesprek over ‘industriepolitiek, arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen’. Er wordt verder een werkgroep ingesteld die onderzoek doet naar de hoge werkdruk. Ook kijkt die werkgroep naar de mogelijkheden voor een weekrooster van vier keer negen uur. De verplichting tot overwerk wordt beperkt tot maximaal tien uur per vier weken.

Albert Kuiper, bestuurder van FNV Metaal, is teveden met het resultaat. ,,We zijn blij dat er een einde kan komen aan een conflict dat wat ons betreft onnodig was en veel te lang heeft geduurd.” De leden van CNV en FNV moeten nog instemmen. Zij kunnen tot en met medio september hun mening doorgeven.

Friese bedrijven

Er werken zo’n 160.000 mensen in de metaalsector. Friese bedrijven in de deze branche zijn onder andere Accell in Heerenveen, Quadient in Drachten en Stertil in Kootstertille. De afgelopen maanden werd meermaals in Fryslân gestaakt.