Uitzetting dreigt voor uit Oekraïne gevluchte Yaroslava Tymts uit Burgum, school wil op Zaailand in Leeuwarden actie voor haar voeren

De uit Oekraïne gevluchte Yaroslava Tymts uit Burgum hangt nog altijd uitzetting boven het hoofd. Op het Zaailand in Leeuwarden wordt zaterdag actie voor haar gevoerd, mits de gemeente toestemming geeft.

Yaroslava Tymts gaat naar het Beyers Naude in Leeuwarden.

Yaroslava Tymts gaat naar het Beyers Naude in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

De vijftienjarige Yaroslava vluchtte in 2014 met haar ouders uit Oekraïne, na de inname van de Krim door Rusland. Het leven was er niet veilig meer voor het joods-christelijke gezin.

Het gezin woont in het asielzoekerscentrum in Burgum. In die asielopvang verblijven uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen. Vanuit die opvang worden gezinnen Nederland uitgezet, een lot dat ook dreigt voor Yaroslava en haar familie.

Petitie

Twee jaar geleden is Yaroslava samen met haar school, het gymnasium Beyers Naudé, een petitie begonnen die inmiddels ruim 2400 keer is ondertekend. De petitie is in Den Haag aangeboden, maar een reactie van staatssecretaris van justitie Ankie Broekers-Knol bleef uit.

Op 13 juli van dit jaar ontving het gezin een brief van de rechtbank, waarin staat dat de asielaanvraag ongegrond is verklaard. Het gezin kan in hoger beroep gaan, maar dat moet dan wel binnen vier weken gebeuren.

De voorgenomen actie op het Zaailand is een initiatief van Beyers Naudé, vertelt rector Dirk Jan Dekker. ,,Wij willen duidelijk maken dat Yaroslava bij ons hoort.”

Minilessen

Als de gemeente toestemming geeft voor de actie, zal die duren van 13.00 uur tot 15.00 uur. Leraren van de school gaan op het plein minilessen geven over onderwerpen als asiel, integratie en Oekraïne. ,,Er komen twintig schoolbankjes en we zullen ook spandoeken ophangen”, aldus Dekker.

Yaroslava is zelf aanwezig bij de actie. ,,Ik wil aandacht vragen voor mijn situatie en hoop daarmee alsnog in Nederland te kunnen blijven. We zijn bang en het is niet veilig voor ons om terug te gaan”, zegt ze.

Yaroslava wil in Nederland een toekomst opbouwen. Ze is voorzitter van de Friese jongerenafdeling van de ChristenUnie.