Dit artikel is vandaag gratis

Universiteit Groningen bevriest samenwerking Russische partners

De universiteit van Groningen. Foto: ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bevriest per direct alle relaties met haar Russische niet-universitaire partners.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bevriest per direct alle relaties met zijn Russische niet-universitaire partners. Volgens een woordvoerster gaat het met name om de samenwerking met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dat bedrijf is een van de partners van Energy Delta Institute (EDI), een business school op het gebied van energietransitie. Dit instituut werd twintig jaar geleden opgericht door onder andere Gazprom, GasTerra, Gasunie, Shell en RUG.

Kennis

De Groningse onderwijsinstelling zet de samenwerking nog wel door met een aantal universiteiten in Rusland. ”Daar volgen wij het landelijk beleid. Op dit moment vindt er nog steeds kennisuitwisseling plaats, daar is nog geen sanctie op. Op het moment dat dit gaat wijzigen, dan zullen we dat opvolgen”, aldus de woordvoerster.

Gasunie

Het Nederlandse Gasunie maakte eerder deze week al bekend relaties en contacten met Russische bedrijven zoals Gazprom te bevriezen. Daarmee volgt de onderneming Europese sancties tegen Rusland. Volgens de woordvoerster van de RUG heeft EDI maandagavond, samen met de partners, besloten om de samenwerking met Gazprom te beëindigen.

Nieuws

menu