Dit artikel is vandaag gratis

Over de Friese acties voor Giro555, hoe leerlingen op een bijzondere manier hebben kennisgemaakt met techniek en over biddag voor gewas en arbeid. Dit zijn de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad van dinsdag | Dagoverzicht

Duncan en Koert maken een robot. Foto: Marchje Andringa

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag. Lees meer over de Friese acties voor Giro555, de prijsstijging van brood en hoe leerlingen van pvc-buizen en hout sculpturen hebben gemaakt.

Gisteren was het de de landelijke actiedag van Giro555 en dat leverde mooie acties op in heel het land. In Fryslân deden scholen, gemeenten, bedrijven en verenigingen mee. Zo werd er een sponsorloop georganiseerd, verkochten leerlingen thee en werd er 23 ton rode bieten naar het oorlogsgebied in Oekraïne gestuurd.

Een boterham wordt steeds duurder. Door de oorlog komt er minder graan uit Oekraïne en Rusland en schieten de prijzen omhoog. De twee landen zijn samen goed voor ongeveer 30 procent van de wereld-exportmarkt voor graan en nu vreest men dat die productie voor een groot deel wegvalt.

135 vmbo-leerlingen werden uitgedaagd om van niets iets te maken. Met pvc-buizen en hout moesten leerlingen sculpturen van maximaal twee meter hoog maken. Door scholieren op een creatieve manier te laten kennismaken met techniek hopen de scholen dat ze er belangstelling voor krijgen.

En er is aangifte gedaan tegen de bestuurder van de SvPO (School voor Persoonlijk Onderwijs), waaronder ook Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp valt. Men vermoedt namelijk dat hij een of meerdere strafbare feiten heeft gepleegd.

En morgen is het biddag voor gewas en arbeid. Voor predikant Lykele van der Ven is biddag is altijd speciaal omdat het midden in de veertigdagentijd valt, meent hij. ,,De tiid fan besinning en fêstjen rjochting Peaske.”

Elke dag het nieuws uit het Friesch Dagblad in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, en dat kan hier . Fijne dag nog!

Nieuws

menu