Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Cultuurwoensdag, 28 mei 2003

In Nederland relatief onbekend
Bettie Serveert groot in Amerika
JOHAN VELLINGA
Na een periode om de batterijen weer op te laden, nieuwe perspectieven te zoeken en nieuwe doelen te stellen, verschijnt begin dit jaar Log22 van Bettie Serveert. Het is een gevarieerd album dat in Nederland niet alom wordt geprezen. Hoe anders is dat in Amerika, dat het schijfje net als de andere albums van de alternatieve popgroep op waarde schat.
Vrijdag speelt Bettie Serveert, vernoemt naar Betty Stöve, de Nederlandse tennisster die in 1977 de finale op Wimbledon verloor, in Het Bolwerk in Sneek. Het optreden maakt deel uit van een uitbreide tour door dit land. Toch komt Nederland pas op de tweede plaats nadat de band eerder dit jaar uitgebreid door de Verenigde Staten tourde en Log22 er een week eerder uitbracht.
Bettie Serveert heeft gewoon meer met Amerika dan met Nederland, al sinds de oprichting in 1991. Hun debuutalbum Palomine krijgt aan de andere kant van de Oceaan een warm onthaal. De Indië-rockgroep gaat dan ook direct op tournee door Amerika en Canada. Er volgt een platencontract bij een dochtermaatschappij van major Atlantic. De band speelt in het voorprogramma van Buffalo Tom, Come en Superchunk.

Amerikaanse tongval

Waar Ilse deLange en Anouk dus falen, wint Bettie Serveert. Lang niet zo groot in Nederland als genoemde dames, maar relatief succesvol in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Een deel van dat succes kan verklaard worden door de Amerikaanse tongval van zangeres Carol van Dijk, die de eerste levensjaren in Canada doorbracht. Een ander deel is wellicht de voor Amerikanen onuitspreekbare naam die hen al snel een cultstatus oplevert. Maar het belangrijkste is de muziek.
In Amerika tourt de band tijdens hun derde bezoek in 1995 als headliner door het land. Bettie Serveert heeft in de Verenigde Staten een grote schare fans opgebouwd. De zangeres krijgt veel liefdesbrieven en huwelijksaanzoeken. Tijdens concerten krijgt ze bossen bloemen aangeboden. De band kan het zich zelfs veroorloven een aanbieding als voorprogramma van Pearl Jam af te slaan.
In 1995 verschijnt het tweede album Lamprey, een cd die niet aan Palomine kan tippen. In Amerika wordt de plaat desondanks goed ontvangen. Na het niet zo goed verkopende Dust Bunnies (1997) zegt de Amerikaanse platenmaatschappij het contract echter op.
In 2000 ziet Private Suit het daglicht waarmee Bettie Serveert het ongelijk van Atlantic aantoont. In Amerika blijft de groep een gewaardeerde live-band. Bettie Serveert mag optredens doen als voorprogramma van Live en The Counting Crows.
In Nederland blijft Bettie Serveert ondanks deze grote staat van dienst een relatief onbekende band en krijgt het niet de waardering die het na vijf albums en een flinke bijdrage aan de muziekcultuur in Nederland verdient. Gelukkig vinden ze zichzelf niet te groot om op te blijven treden in kleine clubzaaltjes. Maar Amerika staat voor hen op de eerste plaats en dat is niet zo vreemd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties