Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 28 mei 2003

Zon-eclips beste te zien in Noorden
Burgum/Groningen – De zonsverduistering die zaterdag plaatsheeft, zal in het Noorden goed te zien zijn. Sterker nog: in heel Nederland is het nergens beter te zien dan in Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Dat zeggen Nederlandse astronomen.
Zaterdagochtend rond half zes staat de maan precies tussen de aarde en zon in en zal de maanschaduw de zon grotendeels verduisteren. Het hoogtepunt van de verduistering is om 05.33 uur. Het fenomeen is bijna een uur lang waar te nemen. ,,In Nederland krijgen we hetzelfde te zien als de eclips op 11 augustus 1999’’, vertelt sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). ,,Het was toen echter in heel Europa goed te zien en trok dus veel meer aandacht.’’ Volgens Hans Molema, educatief medewerker van het Streekmuseum/Volkssterrenwacht in Burgum, gaat het zaterdag wel om een iets andere zonsverduistering dan die in 1999. ,,Toen ging het om een totale verduistering’’, aldus Molema. ,,De maan staat nu te ver van de zon om die geheel te verduisteren.’’ Het KNMI voorspelt voor zaterdagochtend schitterend kijkweer. ,,Er staat wat sluierbewolking op het programma, maar dat zal de kijkers niet deren’’, stelt woordvoerder Harry Geurts. ,,De zon kan er prima onder door kijken.’’ Volgens Molema is er zelfs bij sluimerig weer sprake van een bijzonder fenomeen. ,,De schemering stort dan in elkaar’’, aldus Molema. ,,Het wordt even licht maar tegen een uur of half zes wordt het weer donker.’’
De sterren- en weerkundigen raden natuurliefhebbers aan zaterdagochtend het gedrag van vogels in de gaten te houden. In mei zingen veel vogels voor zonsopgang heel intensief. ,,Het is te verwachten dat de vogels gaan reageren op de afnemende hoeveelheid schemeringslicht’’, aldus Geurts van het KNMI. ,,Misschien gaan ze rond half zes opnieuw zingen als het echt merkbaar donkerder wordt. Of stoppen ze abrupt als de zon ineens boven de horizon verschijnt’’, aldus Geurts.
Wereldwijd is de eclips is het allerbest te zien in het buitenland; in Noord-Schotland of IJsland. In het dorp Noordpolderzijl, het noordelijkste puntje van Groningen, wordt een grote toestroom van mensen verwacht. De cafés in het dorp zullen voor de gelegenheid vanaf half vijf ’s ochtends geopend zijn.
Na zaterdag duurt het tot 3 oktober 2005 voordat in Nederland weer een zonsverduistering waarneembaar is. Pas in 2081 zal het fenomeen weer bij zonsopgang te bewonderen zijn. Een totale verduistering, die zoals in 1999 in heel Europa waarneembaar is, vindt pas weer plaats in de 22ste eeuw.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties