Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Achtergrondwoensdag, 28 mei 2003

EU is eenzijdig en vooringenomen, horen bezoekende europarlementariŽrs
ĎIsraŽl de enige die Europese dreigementen hoortí
Leon Meijer, medewerker van europarlementariŽr Rijk van Dam, was met een EU-delegatie in IsraŽl. Voor het Friesch Dagblad hield hij een dagboek bij.
LEON MEIJER
Het Europees Parlement heeft diverse delegaties voor contacten met niet-EU landen. Rijk van Dam (Fractie van ChristenUnie en SPG) is lid van de delegatie voor de relatie met IsraŽl. De delegatie hoort jaarlijks een bezoek te brengen.
Onwil van de voorzitter van de delegatie heeft de reis echter drie jaar lang tegengehouden. Dan was het onveilig, dan waren er verkiezingen, dan was er nog geen regering. Toen van Dam het zat werd en samen met collegaís eiste dat de delegatie z'n werk zou doen, stapte de voorzitter op. Een nieuwe voorzitter, de Duitse SPD-er Willy GŲrlach, maakte korte metten en nu zitten we hier.
Met laptop en pen heb ik korte impressies van de reis gemaakt.

Vrijdag 16 mei

We rijden ís middags laat Jeruzalem binnen. De lucht trilt, met 36 graden Celsius in de schaduw is het snikheet. Mannen in zwarte pakken haasten zich naar huis, de sabbat begint zo. Als we een paar uur later in het hotel aan tafel zitten, wordt om ons heen de zevende dag verwelkomd. Uitbundige Sefardische joden en ingetogen Askenazische joden bidden en zingen God de lof toe.

Zaterdag

In de loop van de dag komen de acht andere parlementsleden, staf en tolken aan. Met een briefing van de ambassadeur van Griekenland dat momenteel de voorzitter is van de EU, begint ís avonds het officiŽle programma. Een half uur lang stort de arrogant ogende ambassadeur een zeer eenzijdig verhaal over ons uit. Hij verwijt IsraŽl zoín beetje alles wat er te verwijten valt, de inzet van het leger, het afsluiten van de Palestijnse gebieden en de koele ontvangst van de routekaart, het nieuwste vredesplan. Hij is vooral boos dat IsraŽl niet erkend dat ook de EU een auteur van de roadmap is. Rijk van Dam confronteert de ambassadeur met zijn eenzijdigheid. ,,U heeft in uw hele verhaal met geen woord gerept over de intifada. Als u op deze manier met de IsraŽlische regering praat, kan ik met voorstellen dat ze moeite hebben met de EU.íí Andere parlementariŽrs vallen van Dam bij. De Griekse ambassadeur is zichtbaar geÔrriteerd door deze vrijdenkers.
Bij een aanslag in Hebron komen een joodse man en zijn zwangere vrouw om, hun kinderen blijven als wezen achter.

Zondag

ís Morgens om zeven uur blaast een Palestijn zich op in een bus. Zeven IsraŽliís worden gedood, anderen zwaargewond. In de loop van de middag besluit de delegatie de plaats van de aanslag te bezoeken om zo medeleven te betuigen. Op nog geen kilometer afstand van ons hotel zijn werklui bezig met het plaatsen van een nieuw bushokje. Alleen een kromgebogen telefoonpaal en een met stukken glas bezaaid gazon herinneren aan de aanslag. ,,We ruimen alles zo snel mogelijk op, zodat onze steden niet bezaaid worden met traumatische plaatseníí, zegt een vertegenwoordiger van het IsraŽlisch ministerie van Buitenlandse zaken. ,,Een mens is geschapen naar Gods beeld. Daarom schrapen we zelfs het bloed van de straat om ook dat te begraven.íí De leden van de delegatie zijn stil, de terreur waaronder IsraŽl leeft, is tastbaar.

Maandag

De Knesset, het IsraŽlisch parlement, staat op het programma. Een gezamenlijke vergadering met de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie maakt ons al snel duidelijk dat er in IsraŽl zeer verschillend gedacht wordt over het vredesproces. Wat opvalt is dat men het van links tot rechts eens is over het feit dat de Palestijnse vluchtelingen geen recht kunnen hebben op terugkeer. ,,Met vijf miljoen joden in IsraŽl en drie miljoen Palestijnse vluchtelingen zou dat het einde zijn van de joodse staatíí, aldus Ran Cohen van Meretz.
Silwan Shalom, minister van Buitenlandse Zaken, vraagt aandacht voor de positie van Mahmoed Abbas (Abu Mazen), de nieuwe Palestijnse premier. ,,Arafat werd door de EU gezien als de bevrijder van Palestina, maar sinds zijn komst hebben we zelfmoordaanslagen. Arafat denkt dat terreur zijn zaak helpt. Daarom willen wij niet meer met hem praten. De EU heeft het geweld wel veroordeeld maar nooit gedreigd met (financiŽle) stappen om het geweld te beŽindigen. IsraŽl is de enige die dreigementen van de EU te horen krijgt.íí Arafat en Abu Mazen zijn in een interne strijd om de macht verwikkeld. ,,Als de EU Abu Mazen een kans wil geven, moet ze Arafat niet meer bezoeken. Elk bezoek van een Europese minister aan Arafat versterkt zijn positie ten koste van Abu Mazen.íí
Als Yuri Stern, lid van de Knesset, ons aan het eind van de middag vertelt over zijn werk in de commissie voor binnenlandse zaken, gaat zijn pieper. Zojuist is er een Palestijnse zelfmoordaanslag bij een winkelcentrum in Afula gepleegd, vier mensen zijn gedood.
ís Avonds bij het diner zegt de Jordaanse zaakgelastigde in IsraŽl doodleuk dat de zelfmoordterroristen van de Hamas net zo erg zijn als joodse kolonisten.

Dinsdag

Motivatie en slagkracht, twee termen die veelvuldig voorkomen in het verhaal van Boaz Ganor. Hij is verbonden aan het wetenschappelijk centrum voor anti-terreurbeleid in Hertzliya. Radicaal islamitisch terrorisme is mede gezien de aanslagen in Marokko niet alleen meer een probleem van IsraŽl. Door de slagkracht van deze radicale islamitische organisaties aan te pakken, bestrijdt je hen op korte termijn. Door hun motivatie te bestrijden krijg je een effect op de lange termijn. ,,We kunnen leren van de manier waarop de Hamas werkt. Zij gaan naar een arm dorp, zetten sociale voorzieningen op zoals klinieken en scholen en onderwijzen de radicale islam. Ze kweken zelfmoordenaars. Palestijnse schoolboeken waarin haat wordt gekweekt, leveren de volgende generatie terroristen.íí
ís Avonds bij het diner herhaalt een hoge ambtenaar van de EU de argumenten van de Griekse ambassadeur. Volgens hem blokkeert de IsraŽlische regering de onderhandelingen door te eisen dat het geweld eerst moet stoppen. Van Damís vraag, welke Europese lidstaat veiligheid van zijn burgers niet voorop zet, blijft onbeantwoord.

Woensdag

Nadat ieder lid van de delegatie gescand en gefouilleerd is, betreden we de woning van de president van IsraŽl, Moshe Katsav. Opnieuw krijgen we te horen dat de EU de positie van Abu Mazen moet steunen. ,,Maaríí, zo voegt de president eraan toe, ,,met een ultimatum! Alleen als Abu Mazen de terreur kan stoppen. Als hij dat niet kan, is hij ook niets waard als gesprekspartner.íí
Het officiŽle bezoek is ten einde. ís Avonds wordt van Dam geÔnterviewd op de IsraŽlische tv. ,,Waarom is de delegatie drie jaar lang weggebleveníí, vraagt de interviewster. ĎEuropese politiekí lijkt het enige antwoord.

Donderdag

Terwijl de andere leden van de delegatie al vertokken zijn, vertrekt ons vliegtuig vanmiddag. De staking is gelukkig voorbij. We spreken uitgebreid met Benny Alon, minister van Toerisme en een religieuze jood. Over de roadmap (het nieuwste vredesplan) is hij pessimistisch. ,,We zijn dom geweest, we hebben zelf toegestaan dat de Palestijnse politie bewapend werd. We dachten dat ze die zouden gebruiken tegen Hamas, Islamic Jihad en andere terreurgroepen. Ze gebruikten de wapens echter tegen ons. Ik ben bang dat de roadmap een roadtrap (een val) wordt.íí
Over Nederlandse christenen is hij heel wat beter te speken. ,,Jullie zijn een bijzonder volk, er zijn antisemieten in Europa maar ook filosemieten. Als Nederlandse christenen in deze moeilijke tijd naar IsraŽl komen, dan is dat geen solidariteit, nee het is meer, het is het teken van een familieband.íí De beveiliging op het vliegveld is minutieus Alles wordt gescand, de laptop wordt afgestoft en het stof geanalyseerd. ,,Wat was de reden van uw bezoek aan IsraŽl?íí, vraagt de veiligheidsbeambte. Een bezoek van het Europees Parlement, dat leert dat het niet ťťn maar twee ogen moet open houden in het Midden-Oosten.
Leon Meijer is medewerker van de Eurofractie ChristenUnie-SGP. Hij heeft van 1991 tot 1999 in IsraŽl gewoond en spreekt Hebreeuws.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties