Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelwoensdag, 28 mei 2003

Digitale aangifte
Aangifte doen via internet blijkt een succes in Fryslân. In het district Noordwest-Fryslân, waar een proef met digitale aangifte draait, hebben het afgelopen jaar 119 mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. 30 procent van de aangevers zou geen aangifte hebben gedaan als ze daarvoor naar het politiebureau moesten komen. Dat blijkt uit een evaluatie van de proef.
De politie ziet graag de proef verlengd en uitgebreid. Volgend jaar moet digitale aangifte bij alle 26 regiokorpsen in Nederland mogelijk zijn. De proef in Fryslân is bescheiden van aard: alleen kleine zaken als fietsdiefstal, vandalisme, zakkenrollerij en winkeldiefstal kunnen worden aangegeven. De politie kampt ook nog met problemen: het streven om alle digitale aangevers binnen vijf dagen zelf te bezoeken om een handtekening onder de aangifte te vragen, is mislukt. Er is geen tijd. Bovendien zijn er twijfels over de waterdichtheid van het systeem, nadat in Brabant gegevens over de aangifte van een derde bij een aangever op het scherm kwamen.
Dat de politie digitale aangifte wil bevorderen, is een goede zaak. De ergernis over de lange wachttijden en de tijd die aangifte doen kost, is bij slachtoffers op het politiebureau vaak van het gezicht te lezen. Aangiftes worden veelal door beginnende agenten opgenomen. Dat kost vele uren. Een aangifte via internet is dan een goede manier om tijd, energie en ergernis te besparen.
Aan de nieuwe aanpak kleeft echter ook een gevaar. Als iemand drie of vier keer aangifte heeft gedaan van een voorval, en de politie onderneemt in alle gevallen geen actie, dan wordt zelfs de moeite om digitaal aangifte te doen te groot. Het in behandeling nemen van aangiftes impliceert dat er ook iets mee gedaan wordt. Dat kan de politie nu in veel gevallen niet waarmaken. Een inadequate reactie van de politie haalt het draagvlak onder aangiftes doen weg, ook al is het een kwestie van ‘een druk op de knop’.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties