Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 12 augustus 2003

Arbiter Van Dijk nam afscheid in Friese derby
SIJBE JOOSTEMA
Heerenveen Scheidsrechter Herman van Dijk heeft maandagmiddag tijdens de Zeister testdag voor arbiters bekendgemaakt te stoppen. Een eind vorig jaar tijdens de warming-up van de wedstrijd FC Utrecht NEC opgelopen spierscheuring in de achillespees speelt de 44-jarige arbiter nog steeds parten.
,,Ik haw net it gefoel dat it yn de oankommende tiid folle better wurdt. Ik wol it der ek net op oan komme litte. Ik haw in aardige namme opboud yn it fuotbal, mar dat kin yn ien seizoen samar wer fbrutsen wurde. Stel dat ik by in tal wedstriden fheakje moat. Dat kinne je dochs net meitsje?
Van Dijk vindt bovendien dat hij met een aantal van 347 competitieduels in het betaalde voetbal niet veel te klagen heeft. ,,Wa kin dat no sizze, tolve jier betelle fuotbal? Ik haw myn hichtepunten wol hn. Ynternasjonaal sjoen miskien net, mar dat hie te krijen mei in ljiskblessuere. Myn topwedstriid wie de finale fan de Amstel Cup yn 2001 tusken PSV en FC Twente.
Dat het internationaal niet wilde vlotten, schreef Van Dijk onder meer toe aan de liesblessure die hem op cruciale momenten in zijn sportloopbaan afhielden van internationale topwedstrijden. Hij heeft er wel enkele achter zijn naam staan, maar niet veel aansprekende. ,,Of it moat de wedstriid Skotln -Finln wze. Dat wie in aardigen ien. Fierder bleau myn echte ynternasjonale trochbraak t. Van Dijk kampte wel vaker met lichamelijke problemen. Zo slaagde hij in 2000 pas bij de derde conditietest. Hij had last van een te hoge verzuringsgraad.
Afgelopen vrijdag floot Van Dijk nog het oefenduel van Cambuur tegen SC Heerenveen (0-0) op het nieuwe kunstgras van de Leeuwarder eerstedivisionist. ,,Ik hie de deis drfoar al tsjin Uilenberg sein dat ik besletten hie om der mei op te hlden. Ik hie eins tefolle lst. Hy fn dat ik de Fryske derby noch wol fluitsje moast. Beskgje it mar as dyn fskiewedstriid, sei er noch. Ik haw de bylden werom sjoen en sjochts net dat ik earne lst fan haw. Dr bin ik wol grutsk op. Ik woe net fgean.
Van Dijk wilde vooraf overigens geen circus in gang zetten, door op donderdag al te melden te zullen stoppen. ,,Nee, it moast in gewoane wedstriid wurde, snder dy druk. Drtroch haw ik it foar mysels rstich en goed belibje kinnen. Achternei haw ik wol wer in soad lst hn. It is no noch net oer. Dat betsjut foar my dat ik in goede kar makke haw.
In de voorbereiding op het komende seizoen deed Van Dijk aanvankelijk wel een poging tot een come-back. Hij floot TOP Oss PSV, FC Groningen Veendam en de Friese derby. Het herstel na de wedstrijden vergde zoveel, dat Van Dijk vorige week de knoop doorhakte en besloot er een punt achter te zetten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties