Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2003

Spontaan en boeiend concert van orgel en fluit
GERRIT STULP
Zoals in meerdere plaatsen van Fryslân heeft men ook in Grou een traditie opgebouwd tot het geven van orgelconcerten. Gedurende de zomermaanden juli en augustus vinden die concerten plaats op het fraaie Van Damorgel uit 1853 in de historische Sint Piterkerk.
Een prachtige, sfeervolle locatie in het toeristendorp met haar vele watersporters. Dat dergelijke concerten in een behoefte voorzien, bleek woensdagavond toen in het behoorlijk gevulde kerkgebouw een luisterend publiek van jong en oud kon genieten van een aantrekkelijk concert. Het is merkwaardig dat in deze tijd van leegloop van de kerken, de belangstelling voor kerkgebouwen, orgels en orgelbespelingen toeneemt.
Gerben Bergstra, de organist van de Doopsgezinde Kerk van Leeuwarden, had gekozen voor een zeer aantrekkelijk programma. Hij speelde samen met fluitiste Jaike Bergstra. Er werd door allebei boeiend en spontaan gemusiceerd en dat zorgt voor een aangenaam luisterplezier.
Het Preludium en Fuga in G van Felix Mendelssohn is een welluidende compositie, die met name in het Preludium een zeer overwogen en muzikale vertolking kreeg. De fuga klonk echter wat strakker en kwam daardoor plichtmatiger over.
De fluitiste Jaike Bergstra vervolgde met twee delen uit de Sonate voor fluit en continuo (BWV 1034) van Bach. In het Adagio ma non tanto was het nog wennen - de gebruikte fluitregisters van het orgel waren hierbij wat dik en niet geheel zuiver van stemming - maar in het Allegro toonde Jaike haar kunnen en dat was niet mis.
Het aangename, lichtvoetige Andante Pastorella van de Nederlandse componist Friedrich Ruppe, gevolgd door het Adagio voor glasharp van tijdgenoot Mozart, waren frivole uitwijkingen in een warme zomeravond. De glasharp werd door Bergstra uitstekend nagebootst met een viervoetfluit en een tremulant.
Na het koraalvoorspel Wie schön leuchtet der Morgenstern van Max Reger volgde Andante religioso für Flöte und Orgel van Hans Hiller, een tijdgenoot van Reger. Het is een compositie waar hetzelfde bekende koraal aan ten grondslag ligt. Het is een openbaring en een belevenis om naar deze muziek te luisteren, niet in de laatste plaats door het zeer fraaie en muzikale fluitspel, waarin Jaike Bergstra haar klasse toonde. Merkwaardig dat het orgel in deze muziek veel beter kleurde dan bij Bach.
De Valeriusliederen voor orgel van Piet Post zijn altijd weer impressionistische verrassingen tijdens een concert. De manier waarop Bergstra ze speelde, doet ons het unieke spel van Piet Post in herinnering oproepen. Na de Suite voor fluit en orgel in vier delen, een jeugdwerkje van Post, werd door een dankbaar publiek nog een toegift afgedwongen in de vorm van een Fries volksliedje voor fluit en orgel. Een sympathiek gebaar.
Concert: Gerben Bergstra (orgel) en Jaike Bergstra (fluit)
Plaats: Sint Piterkerk te Grou
Belangstelling: 70 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties