Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Bijzondere libel in de Lindevallei
Oosterwolde – Voor het eerst sinds zo’n dertig jaar is de weidebeekjuffer gesignaleerd in Fryslân. Leden van libellenwerkgroep de Hynsterbiter ontdekten het zeldzame insect bij de Linde en langs het Klein Diep bij Oosterwolde.
De laatste melding van zich voortplantende weidebeekjuffers dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Toen het water te zeer vervuild raakte, verdween de libel. Het feit dat het dier weer terug is, zegt dan ook iets over de verbeterde kwaliteit van het water en het beheer van de beken.
De weidebeekjuffer, die in het Latijn calopteryx splendens heet, leeft eerst als larve onder water. Tussen eind mei en eind augustus laat hij zich in volle glorie zien. Het mannetje heeft een metaalglanzend blauw achterlijf en bontgekleurde vleugels. Het vrouwtje is minder opvallend. Zij heeft doorschijnend groene tot groenbruine vleugels. De jonge weidebeekjuffer heeft nog niet zo veel kleur, maar kleurt later bij. Hierbij verschijnen er donkerblauw gekleurde banden op de vier vleugels. De top en basis van de vleugels zijn niet gekleurd. De mannetjes vallen vooral op tijdens de paringsdans, wanneer ze vlak boven de been heen en weer wapperen in een vlinderachtige vlucht. De calopteryx splendens is de enige in de libellensoort die dergelijk vrijgedrag vertoont.
De juffer gedijt in stromend, schoon, zuurstofrijk water. Dat heeft hij nodig om als larve te kunnen overleven. Om te foerageren zijn begroeide oevers nodig en voor het afzetten van eitjes waterplanten. De aanwezigheid van de juffer is een goed teken voor de reinheid van het water en de omgeving.
Voor het Beekdal Linde staan de komende jaren grote veranderingen op stapel. De gebiedscommissie Beekdal Linde heeft plannen om het natuurlijke karakter van de Linde te vergroten. Zo gaat het watertje weer meanderen, nadat het decennia geleden is gekanaliseerd. Naar verwachting wordt het leefgebied voor de zeldzame libel na de veranderingen alleen maar groter. Waterschap Sevenwolden en de Libellenwerkgroep gaan bekijken of het beekbeheer kan worden afgestemd om meer kans te geven aan de weidebeekjuffer. Zo wordt er gedacht aan aangepast maaibeheer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties