Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Straatracen in Drachten steekt de kop weer op

Drachten – De illegale straatracerij steekt de kop weer op in Drachten. De laatste weken verzamelen zich vooral op vrijdagavond jongeren met snelle auto’s bij de McDonald’s, die vervolgens in de omgeving gaan ‘scheuren’. De politie krijgt geregeld meldingen binnen, maar krijgt geen grip op de coureurs omdat onduidelijk is of er echt wedstrijden gehouden worden en zo ja, waar.

Bedrijfsleidster E. van Poelgeest van de McDonald’s heeft de laatste weken al meermalen de politie gebeld wanneer de overlast op haar parkeerterrein te dol werd. Ze ervaart onmiskenbaar dat haar restaurant als verzamelpunt wordt gebruikt om vervolgens elders te gaan racen. ,,Waar ze dat doen, weet ik niet. Ik weet wel dat ze hier op het parkeerterrein ook al veel te hard rijden.’’
Tegen de overlast van brullende motoren en piepende banden kan de extra omzet waarvoor de coureurs zorgen niet op. ,,Ze eten dan wel wat vooraf of achteraf - dat is een pluspunt - maar de taferelen op het parkeerterrein zijn vaak zodanig dat andere potentiële klanten erdoor kunnen worden afgeschrikt. Ik moet er wel bij zeggen dat er twee groepen zijn: de een gedraagt zich netjes, de ander minder.’’
Politiewoordvoerder H. Oenema bevestigt dat er de afgelopen weken ,,een aantal meldingen’’ is binnengekomen van Drachtsters die klagen over racerij op de openbare weg. ,,De politie is wel eens polshoogte gaan nemen op de Michaëlsberg en heeft daar deelnemers aangesproken’’, aldus de woordvoerder. Het gaat volgens hem voornamelijk om Drachtsters die tegen elkaar rijden.
Volgens woordvoerster I. Overstegen van de gemeente Smallingerland is er geen sprake van georganiseerde racerij. Bij illegale races gaat het erom dat twee auto’s naast elkaar een sprintwedstrijd afleggen over een bepaalde afstand. Bij de recente meldingen over hardrijderij die de gemeente bekend zijn, gaat het om ,,hangjongeren die de maximumsnelheid aan hun laars lappen’’. Niets wijst op een georganiseerd competitie-element.
Vorig jaar werden er aanvankelijk massaal bezochte illegale sprintraces gehouden op het bedrijventerrein Azeven bij Drachten. De gemeente Smallingerland besloot daarop de airstrip bij Drachten aan te wijzen als locatie waar legaal acceleratiewedstrijden mogen plaatsvinden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties