Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

Eerste paal museum Oranjewoud geslagen
Nieuw museum over jaar klaar
MARSCHA VAN DER VLIES
Oranjewoud – De bouw van het Museum Belvédère in Oranjewoud is gistermiddag gestart. Het museum voor moderne kunst van met name Friese schilders, komt op het Landgoed Oranjewoud. Dat landgoed wordt tegelijkertijd in oorspronkelijke, zeventiende-eeuwse stijl teruggebracht. Het museum, dat 2,8 miljoen euro kost, is in oktober 2004 klaar. Met de start van de bouw komt een einde aan jarenlange procedures. Voordat Oranjewoud in beeld kwam, waren al twee andere locaties afgekeurd. ,,Het is een klein wonder dat het nu wordt gebouwd”, aldus Mercuur.
Het Museum Belvédère staat in het Museumpark Landgoed Oranjewoud, op de scheiding tussen het open landschap aan de kant van De Knipe en de bospercelen van Oranjewoud. Het gebouw komt haaks op de Prinsenwijk te liggen. Het gebouw, dat honderd meter breed wordt, is ontworpen door E. Schippers van architectenbureau Inbo. Het pand wordt twintig centimeter boven het maaiveld gebouwd. Daardoor kan daglicht in de toonzalen doordringen. Stichting Museum Belvédère verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers.
Het pand, dat door de architect wordt vergeleken met een schoenendoos, wordt van sober en duurzaam materiaal gemaakt. ,,Die bouwstoffen benadrukken dat het om de inhoud gaat en niet om de buitenkant”, aldus Schippers.
Het museum is verdeeld in drie delen. In het zuidelijke deel wordt de permanente collectie tentoongesteld. Particulieren en stichtingen hebben vierhonderd werken in de vaste collectie van Museum Belvédère ondergebracht. Het gaat om werken van met name Friese kunstenaars uit het begin van de twintigste eeuw als Jan Mankes, Tames Oud, Gerrit Benner en Boele Bregman. Ook is er plek voor werk van Sjoerd de Vries, Thijs Rinsema en Willem van Althuis. In het noordelijke deel is plek voor wisselende exposities.
Het middenstuk van het museum bevindt zich precies boven de zestien meter brede Prinsenwijk. Vanaf die plek kunnen bezoekers zich vergapen aan het open landschap in het noorden en de bospercelen in het zuiden.
Initiatiefnemer Mercuur zegt ook uit collecties van het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam te kunnen putten. Mercuur wil samenwerken met het Fries Museum en met het Museum Willem van Haren in Heerenveen.
De bouw van het museum kost 2,8 miljoen euro. De helft van dit bedrag is opgebracht door overheidssubsidies. De andere helft van het bedrag komt van sponsors als Tjaarda Oranjewoud en de Friesland Bank.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties