Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikeldonderdag, 1 april 2004

Uiteen spelen
Door de uitbreiding van de NAVO verschuift de machtsbalans in Europa. Deze week treden Bulgarije, Estland, Litouwen, Letland, Roemenië, Slowakije en Slovenië toe tot het bondgenootschap.
Het zwaartepunt komt meer in het oosten te liggen en dat gaat ten koste van de invloed van West-Europa. De nieuwe lidstaten zijn trouwe partners van het machtigste NAVO-lid Amerika, dat de oude kritische Europese lidstaten nu nog makkelijker links kan laten liggen. West-Europa doet er ook minder toe omdat het Midden-Oosten en Centraal-Europa, de belangrijkste conflictgebieden van deze wereld, dichter bij de nieuwe lidstaten liggen. Niet voor niets kondigden de Amerikanen vorige week aan een flink deel van de troepen uit Duitsland te verplaatsten naar de nieuwe, oostelijker gelegen lidstaten.
De invloed van de oude NAVO-bondgenoten wordt ook steeds minder, omdat de visies van het ‘oude’ Europa en Amerika op de NAVO hemelsbreed verschillen. De landen van het ‘oude’ Europa zien de NAVO nog in de traditionele betekenis van de grote militaire organisatie die als één man reageert op een dreiging. Vandaar dat na 11/9 die landen zich ook gepasseerd voelden door de VS, die van hun diensten geen gebruik wilden maken, maar liever met individuele landen een gelegenheidscoalitie vormden. Amerika beschouwt de NAVO namelijk als een soort supermarkt waarin naar hartelust kan worden gewinkeld. De missie bepaalt de coalitie.
Omdat Washington de NAVO niet ziet als een uniform-opererende club, heeft het nu nog meer keus wat betreft wisselende partners. Als het ene land niet wil, dan kan vast wel een ander. ‘ Cherry-picking’ (kersen-plukken) heet dat in politiek jargon. Het kan de Amerikanen niet eens verweten worden. Het is Europa dat zich uiteen laat spelen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties