Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiedonderdag, 1 april 2004

Essent dreigt met rechtszaak om splitsen
Den Haag - Minister Brinkhorst van Economische Zaken zet zijn plannen door om de transport- en distributienetten weg te halen bij de regionale energiebedrijven. Bestuursvoorzitter M. Boersma van Essent sluit een gang naar de rechter niet uit. ,,Het is toch een stukje onteigening onder dwang’’, stelde hij gisteren vast.
Essent houdt ook het indienen van schadeclaims als mogelijkheid open. Het kabinet en een meerderheid in de Tweede Kamer steunen de plannen. Daarmee is de jarenlange lobby van de grootste concerns, Nuon, Essent en Eneco, tegen opsplitsing mislukt. Brinkhorst wil de opsplitsing per 1 januari 2007 bij wet regelen, maar de getroffen bedrijven geven de strijd nog niet op.
Gedeputeerde Ploeg van de provincie Fryslân is blij met de beslissing van Brinkhorst. De provincie kan onmiddellijk na de splitsing het belang in het verkoopbedrijf van NUON verkopen, en in 2007 ook die in de netwerken. Dat kan de provincie ongeveer 1 miljard euro opleveren. ,,Het is goed dat Brinkhorst nu duidelijke kaders heeft aangegeven. Dat geeft mogelijkheden tot onderhandelen met kopers.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties