Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 20 juli 2004

Harlinger Vliek loopt ‘Nijmeegse’ voor vijftigste keer
‘Zolang ik gezond ben, loop ik’
JANNEKE JAGER
Nijmegen – Elke keer als de aanmeldingskaart voor de Nijmeegse Vierdaagse in maart in de brievenbus van Harlinger Appie Vliek (76) valt, gaat zijn bloed weer kriebelen en beginnen de wekelijkse trainingen. ,,Je bent er mee behept”, zegt hij. Dinsdag verschijnt Vliek voor de vijftigste keer aan de start van het grootste wandelevenement ter wereld.
Sinds maart loopt hij trouw iedere dinsdag ongeveer dertig kilometer, zodat hij nu in topvorm is voor het echte werk. Vier dagen lang, dertig kilometer per dag, weer of geen weer.
In 1948 liep Vliek de Vierdaagse voor het eerst, hij zat destijds volgens eigen zeggen ,,verplicht vrijwillig” in dienst. Hij liep de 55 kilometer route, met bepakking. Daarna diende hij een paar jaar in Indië, waardoor hij niet mee kon lopen. Vanaf 1957 liep Vliek, op één jaar na, ieder jaar mee. ,,Ik moest in 1987 een hartoperatie ondergaan en kon daarom niet meelopen.” Tot zijn pensionering - hij diende sinds 1958 bij de luchtmachtbasis in Leeuwarden - liep hij altijd met de groepen van het leger mee. Slapen werd gedaan in het militaire kamp. De laatste jaren loopt hij op eigen gelegenheid, maar hij logeert tijdens de Vierdaagse nog wel altijd bij een oud-collega in Nijmegen.
De Vierdaagse moet voor Vliek vooral leuk blijven. Hij ziet het niet als een wedstrijd tegen de klok, hij houdt alleen de finishtijd in de gaten. ,,Je moet natuurlijk op een bepaalde tijd binnen zijn, dat zijn de reglementen. Maar als het ergens heel gezellig is, blijf ik rustig tien minuten plakken hoor.”
De laatste jaren loopt Vliek in zijn eentje, dat wil zeggen niet georganiseerd in een groep. Door zijn hartaandoening moet hij een iets rustiger tempo aanhouden. ,,Maar dat betekent niet dat ik alleen loop, want na zoveel jaar ken je heel veel mensen. Ik kom altijd wel bekenden tegen die een stukje met me oplopen.” Het belangrijkste vindt Vliek dat hij de Vierdaagse uitloopt.
Over ophouden wil hij het niet hebben. ,,Zolang ik gezond ben, zal ik blijven lopen. En ja, de ene keer is het zwaarder dan de andere. Vorig jaar met die hitte was het heel zwaar. Maar ik loop nooit blaren hoor.” Voor het record komt hij nog niet in aanmerking. Dat staat sinds 2002 op naam van mevrouw Berkhout uit Voorburg, die de Vierdaagse in dat jaar voor de 66ste keer succesvol uitliep.
Vrijdag zal mevrouw Vliek, als ales naar wens verloopt, haar man aan de finish opwachten op de ‘Via Gladiola’.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties