Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 20 juli 2004

AVC verovert Europa met eerste damesvoetbaltoernooi
Leeuwarden – Gehoopt had hij het wel, erop gerekend niet. Voorzitter Alfred Zwart van voetbalclub AVC kan nu al concluderen dat het eerste internationale damesvoetbaltoernooi dat de club uit Sexbierum op 7 augustus houdt, zichzelf in populariteit voorbij is gestreefd. Het is een toernooi met een voor het Friese damesvoetbal uniek karakter. Gerenommeerde buiten- en binnenlandse ploegen meldden zichzelf aan als deelnemer. Heel Europa leek mee te willen doen. Er kwamen zelfs zoveel aanmeldingen binnen dat vele clubs teleurgesteld moesten worden.
GERARD BOS
Het ontstaan van het idee een groot internationaal damestoernooi te organiseren, is een verhaal apart. ,,Via de website van AVC kwamen we in contact met het Belgische Anderlecht om tegen elkaar te voetballen. Een paar enthousiastelingen uit het dorp begonnen vervolgens over een toernooi. Maar dat er zoveel animo zou zijn, had ik niet verwacht. Niemand niet.”
De ploegen die naast AVC acte de présence geven, zijn ONS Sneek, The Knickerbockers en eredivisionist SC Buitenveldert. De echte smaakmakers zijn de twee buitenlandse teams: RSC Anderlecht (Belgie) en Wimbledon (Engeland). Zij beschikken over respectievelijk drie en vier speelsters die ook in het nationale team spelen.
Het speciale karakter van het toernooi komt ook tot uiting in hoe de twee buitenlandse deelnemers er tegen aankijken. De Belgische heeft een tijdje geleden zelfs een delegatie naar Sexbierum gestuurd om de accommodatie en de velden aan een inspectie te onderwerpen. Dat de Belgen hoge verwachtingen hebben van het toernooi en graag mee wilden doen, blijkt ook uit het feit dat de club diep in de buidel tast om deel te nemen. Zaken als overnachtingen worden door henzelf betaald.

Engelse supporters

Dat is bij Wimbledon anders. ,,Zij stelden ook nogal wat eisen. Dat geeft aan hoe serieus zij het benaderen. Ze wilden er bijvoorbeeld zeker van zijn dat de arbitrage van een hoog niveau was”, zegt Zwart. De scheidsrechters in Sexbierum zijn van tweede klasseniveau. Voorts heeft Wimbledon zich verzekerd van een door AVC betaalde overnachting. Dat het bij de Engelsen leeft, blijkt verder uit het feit dat tientallen supporters van de dames de oversteek naar Nederland maken om de verrichtingen in Sexbierum van dichtbij te volgen.
‘AVC International Jubilee Tournament.’ Dat is wat op de cover van het programmaboekje prijkt. Het Engelse woord ‘Jubilee’ duidt op een jubileum en dat klopt, want de damesafdeling van de club viert dit jaar het tienjarig bestaan. ,,Maar dat was toeval en heeft er verder niks mee te maken”, legt Zwart uit. ,,Integendeel, achteraf bedachten we juist dat we het jubileum prima aan dit toernooi konden koppelen.”
De organisatie heeft één nadeel. De voetbalclub deelt de kantine met de kaatsvereniging van Sexbierum en die exploiteren de kantine in de zomermaanden. ,,De kantine-inkomsten zijn dus voor de kaatsvereniging”, weet Zwart. Erg vindt hij het niet. Het damestoernooi lijkt voordat het goed en wel begonnen is, nu al geslaagd.
Als het toernooi daadwerkelijk een succes wordt, is volgens de voorzitter van AVC de wil aanwezig om er een vervolg aan te geven. De belangstelling die zoveel ploegen toonden voor deelname, is veelbelovend. Zwart: ,,Er waren al clubs die niet blij waren dat ze niet mee konden doen. Dat zegt natuurlijk wel wat.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties