Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiomaandag, 6 september 2004

WK Solexrace gaat ‘angstaanjagend hard’
Joure – De 22ste editie van het Wereldkampioenschappen Solexrace in Joure is zaterdag gewonnen door de Friese coureur Lubbert Postma uit Twijzelerheide.
Naast de wereldtitel in de Super A-klasse, ontving Postma de wisselbeker, een erekrans en uiteraard de bijbehorende champagne.
Op de vierhonderd meter lange wedstrijdroute, een supersnel asfaltparcours op het Jouster bedrijvenpark Woudfennen, werden snelheden gereden van meer dan tachtig kilometer per uur. ,,Angstaanjagend hard’’ ging het volgens de organisatie. In sommige manches gingen vijftien deelnemers tegelijk de baan op en namen de fanatieke coureurs in de bochten vaak geen gas terug. In de langzame klassen gingen zelfs wel eens zeventig deelnemers tegelijk van start.
De organiserende Solexclub Altijd Onder Weg uit Joure is dik tevreden over het verloop van het zonovergoten evenement. Ondanks enkele valpartijtjes en schuivers door klapbanden zijn er geen mensen gewond geraakt.
In totaal verschenen er 140 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland aan de start, van wie sommigen liefst in drie verschillende klassen met verschillende Solexen meededen. De meeste prijzen vielen in Friese handen, tot groot genoegen van de organiserende club.
De hoofdprijs in de ludieke klasse, voor de mooist uitgedoste Solex en berijder, ging naar Willem Eppinga uit Sondel die zijn grote hobby de bijenhouderij op de solex uitbeeldde. De imker verscheen in zijn imkerpak op de solex, compleet met hoofdkap en rokende pijp. Ook had hij een bijenvolk mee achterop. Opvallend was ook de creatie waarbij een rollator aan de Solex was gekoppeld.
De specials, voor opgevoerde Solexen, werd gewonnen door Peter van Helden. Hij had zijn rijwiel dusdanig verbouwd dat er bijna sprake was van een halve auto. Volgens de organisatie viel er tegen hem niet op te rijden. Wereldkampioen Lubbert Postma werd tweede in deze klasse met een opgevoerd voertuig.
Bij de dames, in de ladiesklasse, was Bianca Monsma uit Damwoude de snelste. Er waren nog drie standaardklassen, waarbij de Solex niet opgevoerd mag zijn. De B-klasse werd gewonnen door Harm Pen uit Rotsterhaule, de C-klasse door Tjitse Veenstra uit Joure, en de D-klasse werd gewonnen door Jan Bokma uit Damwoude. Deze laatste klasse is pas een paar jaar geleden opgenomen in het wereldkampioenschap, en is bestemd voor originele Solexen, zoals ze oorspronkelijk uit de fabriek kwamen rollen. Veel rijders doen naast de andere races met opgevoerde rijwielen, met deze klasse mee.
Het evenement is 22 jaar geleden ontstaan uit een grap. De eerste Solexrace die gereden werd in Joure kreeg deze naam mee. Toen er steeds meer clubs en nationaliteiten meededen, groeide het uit tot een echt wereldkampioenschap.
De club AOW heeft inmiddels 350 leden, van wie ongeveer zestig actief zijn bij evenementen als wedstrijden, toertochten en demonstraties. Hun doel is het op de weg houden van Solexen in hun originele staat, inclusief de bijbehorende leren jas en pothelm voor de berijder.
De Jouster club heeft een eigen onderdelenmagazijn, en een eigen monteur.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties