Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportvrijdag, 1 oktober 2004

Friezen ten koste van Maccabi Petach Tikva naar tweede ronde UEFA Cup
Heerenveen legt verschil bloot

Heerenveen – De vraag die er bovenop had gelegen – was Maccabi Petach Tikva zonder thuiswedstrijd niet zwaar in het nadeel geweest? – hoefde uiteindelijk niet gesteld te worden.

EDWARD JORNA
Sportclub Heerenveen liet de Israëlische opponent donderdag in de eerste ronde van de UEFA Cup alle hoeken van het veld zien en mag zich daardoor terecht opmaken voor de sportief én financieel interessante tweede ronde.

Heerenveen – Petach Tikva 5-0

,,Heerenveen had de bonus om niet in Israël te komen spelen niet nodig’’, beaamde de 29-jarige Guy Luzon, trainer van Petach Tikva. ,,Ik ben nu vier jaar trainer en dit is het beste team waar ik ooit tegen gespeeld heb. Ik kan niets anders zeggen dan: bravo Heerenveen.’’
Die complimenten kon Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek in zijn zak steken. De oefenmeester voldeed donderdagavond in het Abe Lenstrastadion (met 16.000 toeschouwers niet volledig uitverkocht) aan zijn eerste opdracht: Heerenveen naar de tweede ronde van de UEFA Cup loodsen. ,,Het betekent extra inkomsten en een stukje uitstraling voor de club, plus dat de spelers nog meer internationale ervaring op kunnen doen’’, zo somde Verbeek de voordelen op.
De loting voor de tweede ronde is dinsdag in het hoofdkantoor van de Europese voetbalbond UEFA in het Zwitserse Nyon. In de koker zitten veertig clubs, die in acht poules van vijf worden verdeeld. Alle clubs spelen twee thuis- en twee uitduels. De beste drie clubs plaatsen zich voor de zestiende finales, die met 32 clubs (ook de acht nummers drie van de eerste poulefase van Champions League voegen zich daar bij) half februari volgend jaar zal worden uitgevochten.
Hoewel clubs van het kaliber Maccabi Petach Tikva zo’n beetje allemaal wel naar huis zijn gestuurd, is het de verwachting dat Heerenveen in ieder geval twee clubs uit gerenommeerde voetballanden zal treffen en twee clubs uit landen van minder allure op voetbalgebied. Heerenveen kan niet ingedeeld worden bij de overige drie Nederlandse vertegenwoordigers in de UEFA Cup, te weten AZ, Feyenoord en FC Utrecht.
De wedstrijden staan op het programma voor donderdag 21 oktober, donderdag 4 november, donderdag 25 november, woensdag 1 of donderdag 2 december en woensdag 15 of donderdag 16 december. Omdat het poules van vijf clubs betreft, staat Heerenveen in ieder geval een keer stil. Hoe de lotingprocedure van de UEFA er dinsdag precies uit zal zien, is overigens nog niet bekend. Daarom blijft het vooral koffiedik kijken. ,,Maar’’, zei Verbeek. ,,we maken best een kans om nog een ronde verder te gaan.’’
Het enige nadeel dat Heerenveen ondervond van het niet-spelen van de heenwedstrijd was dat Verbeek donderdagmiddag bij de aftrap nog altijd niet wist hoe de werkelijke krachtsverhoudingen tussen beide ploegen exact lag. ,,Ik heb ze zelf een keer bekeken en we hadden videobanden, maar dan nog weet je niet álles. Het kwam gelukkig uit zoals ik me had voorgesteld.’’ Petach Tikva was een maatje te klein voor Heerenveen. Verbeek: ,,Zeg niet dat ze niets voorstelden. Daarmee zou je de prestatie van Heerenveen te kort doen.’’
Heerenveen startte agressief en geconcentreerd, maar duidelijk ook nerveus. In dat laatste lag ook de verklaring waarom de gasten in het eerste half uur drie keer gevaarlijk door konden komen. De Israëlische international Omer Golan en Robel Sarsour (tweemaal) stuitten echter op Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche, die als vervanger van de nog niet geheel herstelde Boy Waterman opnieuw een betrouwbare indruk achterliet. Voor Verbeek is en blijft Waterman overigens gewoon de eerste goalie. ,,Als Waterman fit is, keept hij. Maar het is mooi om te weten dat Vandenbussche op de goede weg is.’’
Aan de andere kant had Heerenveen in dat eerste half uur minder moeite om de weg naar het net te vinden. Nadat Mika Väyrynen al eens de vingertoppen van de Israëlische doelman Ohad Cohen had getest, schoot Arnold Bruggink op het kwartier met zijn linker hard en droog in voor zijn eerste goal in Friese dienst. Vier minuten later was al 2-0, toen Väyrynen voor zijn man kroop en binnenkopte. Beide malen kwam de assist van Ugur Yildirim en daar zou het wat betreft de Turkse buitenspeler van Heerenveen niet bij blijven. Ook bij de goals na de rust van achtereenvolgens Petter Hansson, Victor Sikora en Stefan Selakovic stond Yildirim aan de basis.
Het werd uiteindelijk dus 5-0 en daarmee kwam de verwachting uit dat de subtop van Nederland te goed zou zijn voor de subtop van Israël. Enig smetje op het duel was de domme gele kaart (vasthouden van een tegenstander) van aanvoerder Arek Radomski, die de Pool in het vervolg van het Europese toernooi mogelijk nog duur zal kunnen komen te staan.
Dat Radomski zich moest vergrijpen aan een tegenstander was overigens geen toeval. Te vaak moet de Pool corrigerend optreden omdat bij balverlies vijf of soms zes man vóór de bal staan. ,,Mijn grootste zorg is op dit moment het verdedigen. Niet de verdediging, maar het verdedigen als team’’, zei Verbeek. ,,Als we de bal hebben, zijn wij vaak zelf onze grootste vijand.’’
Heerenveen - Maccabi Petach Tikva (Isr) 5-0 (2-0). 15. Bruggink 1-0, 19. Väyrynen 2-0, 56. Hansson 3-0, 71. Sikora 4-0, 81. Selakovic 5-0. Scheidsrechter: Jakobsson (IJsl). Toeschouwers: 16.000. Gele kaart: Radomski (Heerenveen), Mashiach, Golan, Tzemah (Maccabi Petach Tikva).
Heerenveen: Vandenbussche; Haarala, Hansson, Seip en Rzasa; Bruggink (74. Rose), Radomski en Väyrynen; Yildirim, Huntelaar (66. Samaras) en Sikora (79. Selakovic).
Maccabi Petach Tikva: Cohen; Amer, Magomedov, Banay en Ganon; Alberman, Mashiach en Tzemah; Sarsour (60. Udi), Golan (89. Elad) en Dubrovin (50. Daye).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties