Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2004

Grote NBV-voorleesmarathon in Drachten
Drachten - De verschijning van De Nieuwe Bijbelvertaling op 27 oktober leidt tot een scala aan voorleesmarathons. In ieder geval in Drachten, Laren, IJsselmuiden, Assen en Brielle gaan tientallen mensen uit de nieuwste bijbelvertaling lezen.
In Drachten lezen zeventig mensen van zaterdagochtend 30 oktober (10.00 uur) tot zondagavond 31 oktober (22.00 uur) uit de nieuwe vertaling, vertelt Henk Ruiter, NBG-coördinator voor de regio Noord. Locatie van de voorleesmarathon is de Grote Kerk. ,,Iedere voorlezer krijgt een half uur. Men mag zelf een favoriet bijbelgedeelte kiezen. Burgemeester Van der Zaag van de gemeente Smallingerland zal als eerste lezen. In totaal lezen we non-stop, 35 uur. Er komt een uur bij in verband met de invoering van de wintertijd.’’ Op dit moment vindt de werving van mensen plaats die meedoen aan de marathon. ,,Overwegend zullen dat kerkleden zijn.’’
De Grote Kerk heeft op de zaterdag en zondag doorlopend activiteiten rond de NBV. Er is onder meer voorlichting over de nieuwe vertaling, bezoekers kunnen bijbels-triviant spelen en er wordt een video gedraaid over de NBV.
In Assen duurt de marathon maar liefst vier dagen, van 30 oktober tot en met 2 november. De kerken in Brielle houden het bescheiden met een voorleessessie op 27 oktober. In Laren (NH) wordt drie dagen later uit De Nieuwe Bijbelvertaling gelezen.
De christelijke omroepen en het NBG houden vanaf 27 oktober in Rotterdam de officiële voorleesmarathon met veel bekende Nederlanders. Bij deze marathon wordt de bijbel van begin tot eind gelezen. Bij de lokale initiatieven is dat niet het geval. In de Westerkerk in IJsselmuiden duurt de marathon bijvoorbeeld 24 uur en wordt het Nieuwe Testament voorgedragen.
Volgens het Nederlands Bijbelgenootschap is het goed mogelijk dat er veel meer lokale initiatieven zijn. ,,Ons overzicht is waarschijnlijk niet compleet’’, aldus woordvoerster Mirjam Vermeij.
Daarnaast begint de Protestantse Kerk in Nederland 27 oktober in Rotterdam met een voorleesestafette. Deze loopt tot en met 23 april, de Kerkendag. De bedoeling is dat wekelijks in een plaats in Nederland uit de nieuwe vertaling wordt gelezen rond het thema stilte. Dit gebeurt bijvoorbeeld op een hoog gebouw, in een bos of in een stiltecentrum. Alle provincies worden aangedaan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties