Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 1 oktober 2004

Meer goedkope woningen in Skarsterlân
Joure - Skarsterlân probeert het imago van zich af te schudden dat alleen de burger met de goedgevulde portemonnee in de gemeente terecht kan voor een prettige woning. Jarenlang bouwde Skarsterlân de vrijgekomen kavels vooral vol met koopwoningen. Nu wil de gemeente meer gaan bouwen voor starters, gezinnen en senioren.
Op aandringen van de gemeenteraad van Skarsterlân komt het college van Burgemeester en Wethouders nu met een nota om de pijn voor die groepen te verzachten. In deze nota spreekt dat de gemeente Skarsterlân onder meer uit dat er meer woningen moeten komen voor starters, gezinnen en senioren.
Volgens wethouder Hylkema zijn in de gemeente genoeg projecten om aan de totale vraag naar huizen te kunnen voldoen. ,,Alleen we willen dat de plannen sneller worden uitgevoerd dan nu het geval is. De afgelopen jaren hebben we veel tijd verloren met procedures. De komende jaren kunnen we de huizen gaan bouwen’’, vertelt de wethouder in een reactie.
In 2005 worden er 216 huizen gebouwd. Dit aantal lag in 2003 op 83 en in 2004 op 114. Pas in 2005 komt echter ‘de onderkant van de markt’ aan bod. Dan worden er meer (het aantal is nog onbekend) goedkope koopwoningen en huurwoningen gebouwd in het woningbouwplan Wyldehoarne in Joure.
De gemeenteraadsfracties van het CDA en de PvdA laten al weten meer en concretere projecten te willen van het college van Burgemeester en Wethouders.
Verenigingen van Plaatselijk Belang in de gemeente krijgen grote invloed op de bouwplannen van de gemeente, belooft wethouder Hylkema. ,,Nu praten we ook wel met Plaatselijk Belang als we een plan hebben, maar zo’n gesprek was totnogtoe vrijblijvend. Dat krijgt een meer verplichtend karakter.”
Ook legt de gemeente haar oor meer te luister bij externe deskundigen op de woningmarkt. ,,Wij denken in het gemeentehuis vaak dat we wel weten welke behoeften er bestaan op de woningmarkt. Dat blijkt niet altijd zo te zijn. Daarom willen we geregeld overleg met makelaars, corporaties, projectontwikkelaars en architecten”, aldus Hylkema.
De woningbouwcorporaties worden door de gemeente meer aangespoord senioren die in de gemeente wonen op de hoogte te stellen van hun aanbod van levensloopbestendige woningen. Dit moet de doorstroming bevorderen, aldus Hylkema.
Volgende week bespreekt de raadscommissie van de gemeente Skarsterlân de nota Wonen. Daarna komt de woonnotitie nog aan bod tijdens de raadsvergadering van Skarsterlân.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties