Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Bijschriftdinsdag, 16 november 2004

Tegen het geloof

‘Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de Here’

Zacharia 4:6
Christenen hebben in onze samenleving al geleerd om veel spot, cynisme en ontheiliging van wat hen lief is, te verdragen. Het heeft hen bescheiden en onzeker gemaakt. Of ze hebben zich geïsoleerd van de samenleving en zijn een beetje wereldvreemd geworden. Of, anderen zijn met volle kracht in de tegenaanval gaan. Maar dat heeft niet veel opgeleverd.
Voor veel gelovigen is het geloof een vraag geworden. Vragenderwijs en delend in de twijfel heeft men geprobeerd overeind te blijven. Maar dat is niet altijd gelukt. Soms was de overtuiging al weg en daardoor ook de innerlijke kracht. De vloed aan argumenten en gevoelens tegen het geloof heeft bij velen ook de eigen innerlijke twijfel manifest gemaakt. Theologen als Kuitert, maar hij niet alleen, hebben velen de argumenten in handen gegeven om met een goed geweten het geloof achter zich te laten. En er zijn velen die het geloof wel willen vasthouden, maar die de rationele verantwoording van het ongeloof maar moeilijk kunnen verwerken.
En laten we eerlijk zijn, geloven is ook niet gemakkelijk. De moderne samenleving is zo totalitair, dat er vrijwel geen ontkomen aan is. De moslimfundamentalisten voelen dat ook en ze stellen zich hard teweer, uit angst dat ook zij hun geloof zullen verliezen. En volgens deskundigen zal dat ook gebeuren. De secularisatie is een grote macht die vrijwel alle geloof onmogelijk zal maken. Niet met geweld, maar het zal voor de gelovigen zelf, van binnenuit, ongeloofwaardig worden. Daarom zal geweld als tegenreactie ook niet helpen. Dat geweld is zelf een teken van twijfel en onzekerheid. Een geloof dat het van geweld moet hebben, zal nooit de harten van de mensen bereiken.
Arend Linde

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties