Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2004

Geestelijke verzorging MCL neemt nieuwe voorzieningen in gebruik
Stiltecentrum, geen kapel

Leeuwarden - Anderhalf jaar moesten de kerkdiensten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gehouden worden in het nabij gelegen verpleeghuis Bornia Herne, dat ook tot de zorggroep Noorderbreedte behoort. Tijdens de immense uitbreidingswerkzaamheden van het ziekenhuis was ook het stiltecentrum buiten gebruik. Nu is alles weer op orde. Op 23 november worden de nieuwe kerkzaal en een compleet nieuw stiltecentrum officieel geopend.

GERHARD BAKKER
Wie de kerkzaal op een doordeweekse dag binnenloopt, heeft grote kans het niet te herkennen. De vieringen in MCL worden namelijk voortaan gehouden in het auditorium, een multifunctionele ruimte op de eerste verdieping, die zondags wordt omgebouwd tot kerkzaal. Het enige wat de ruimte een beetje tot kerk maakt, is het splinternieuwe Flentrop orgel op een balkon in het auditorium. De ruimte, die vernoemd is naar oud-MCL-directeur Bonnema, wordt op 23 november geopend met een concert van Jos van der Kooij. Dat is de stadsorganist van het Müller orgel in de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem, en cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam.
Bij die gelegenheid wordt tevens de oprichting bekendgemaakt van de stichting Bonifatius Cultuur Fonds. Deze stichting wil orgelconcerten en andere culturele activiteiten organiseren in het auditorium, en zoekt daarvoor sponsors. Gehoopt wordt genoeg geld in te zamelen om het aantal registers in het orgel met drie uit te breiden, en voor de aanschaf van een vleugel. Verder overweegt de stichting om in de foyer tussen het auditorium en het stiltecentrum tijdelijke exposities te organiseren, aldus René van Doremalen, rooms-katholiek geestelijk verzorger in het MCL.
Aan de andere kant van de foyer, centraal in de grote ruimte, is een compleet nieuw stiltecentrum gecreëerd. Binnenhuis-architecte Hilde de Jong gaf het de vorm van een slakkenhuis, een vorm die ook elders in de nieuwbouw terugkomt. Wie van buiten naar het stiltecentrum kijkt, ziet een ronde ruimte met lichtgroene muren. Een hal met rode zijmuren vormt de entree. Het moet de bezoeker uitnodigen binnen te treden, legt geestelijk verzorger Joep van de Geer (afkomstig uit de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten) uit. De deur is zo breed dat er een bed naar binnen gereden kan worden.
In het stiltecentrum is een centrale ruimte, met een donkerblauwe vloerbedekking, grijze betonnen wanden, en knalrode zitmeubelen. Er is geen kruis te zien, wel een universeel symbool dat door Hilde de Jong ontworpen is en dat ‘begin en einde’ tot uitdrukking moet brengen. ,,Er is bewust voor gekozen om deze centrale ruimte zo in te richten, dat iedereen er terechtkan die de stilte wil zoeken, ongeacht de religie. Het is dus nadrukkelijk geen kapel, maar een ruimte voor spiritualiteit in de breedste vorm’’, legt Van de Geer uit.
De centrale ruimte heeft meerdere functies. ,,Een patiënt kan er alleen of met familie of bekenden heen gaan om de stilte te zoeken. Anderzijds kan de ruimte ook gebruikt worden voor kleine vieringen, bijvoorbeeld voor de doop van een kind dat beperkt levensvatbaar is geboren op de afdeling gyneacologie.’’ Centraal in de ruimte staat een altijd brandende kaars in een rood glas. Voor katholieken herkenbaar als ‘godslamp’, zoals die ook altijd aanwezig is op het altaar naast de ‘tabernakel’ met het geconsecreerde brood waarmee voor katholieken de aanwezigheid van Christus wordt uitgedrukt. In de linkerwand van de centrale ruimte is een kast aangebracht met een bijbel, de koran, een boek met verhalen en legenden uit hindoeïsme en boeddhisme en een boek over de wereldgodsdiensten. ,,De inrichting is nog niet af’’, haast Van de Geer zich te zeggen. ,,We zijn nog zoekende hoe we het verder gaan aankleden.’’

Twee nissen

De rechterwand van de centrale ruimte bevat twee ‘nissen’. De rechternis is een gebedsruimte voor moslims. Er liggen twee gebedskleden voor een op de muur geschilderd venster richting Mekka, en er staan twee standaards met een koran erop. De andere rechterhelft van deze nis is ingericht als wasruimte, waar de moslims hun rituele reinigingen kunnen uitvoeren. ,,In deze tijd kun je in een algemeen ziekenhuis als het MCL in een stad als Leeuwarden er niet meer omheen om óók ruimte te bieden aan moslims’’, verklaart hij de aanwezigheid van de islamitische gebedsruimte.
De linkernis is in tweeën opgedeeld. Centraal staat de Paaskaars, die zondags in de vieringen in het auditorium wordt gebruikt. Rechts is een katholiek hoekje, met een Christusicoon en bakken waarin een kaarsje kan worden gebrand.
De linkerkant van deze nis is voor protestanten bedoeld. Hier hangt een levensboomicoon, en liggen verschillende bijbels, dichtbundels, een liedboek en een schrift waarin de bezoekers hun gedachten kunnen noteren. Dit boek doet tevens dienst als voorbedenboek in de oecumenische vieringen in de kerkzaal.

Vrijwilligers

Aan de vieringen in de kerkzaal wordt medewerking verleend door een groep van twintig vrijwilligers per zondag, die de patiënten in rolstoel of bed van hun afdelingen ophalen. Ook de bewoners van Bornia Herne die de viering willen bijwonen, worden opgehaald. De geestelijke verzorging zoekt nieuwe vrijwilligers om te helpen.
Op 15 december houdt de geestelijke verzorging van het MCL een gedenkdag voor familieleden van mensen die in het afgelopen jaar in het ziekenhuis overleden zijn. ,,Daar is in toenemende mate behoefte aan. Er is op 15 december geen viering zoals in veel protestantse kerken plaatsvindt op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Maar wie dat wil, kan die dag hier terecht om een kaars te branden of om even stil te zijn. Als geestelijk verzorgers zijn we die hele dag aanwezig en beschikbaar voor wie dat wenst.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties