Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 16 november 2004

‘Scheepvaart beschermen’
Dokkum – Zeeslepers op wacht in iedere zeehaven, een automatisch identificatiesysteem voor schepen die in de buurt van boortorens varen en een grensoverschrijdende Kustwacht. Dat zijn de meest concrete voorstellen van het Wadden Sea Forum, dat gisteren zijn aanbevelingen presenteerde.
De maatregelen in de zeescheepvaart moeten voorkomen dat het waddengebied slachtoffer wordt van een (olie)ramp met zeeschepen. Het Forum concludeerde eerder al eens dat een ongeluk met een schip op de Noordzee een van grootste bedreigingen is voor het waddengebied. ,,We moeten alles in het werk stellen om dat risico buiten de deur te houden”, zegt secretaris J. Enemark van het Forum.
Met een identificatiesysteem kunnen vuurtorenwachters schepen op tijd waarschuwen als ze bijvoorbeeld tegen een boortoren aan dreigen te varen. Zeeslepers kunnen een schip snel in veiliger water brengen, zodat de kans op zinken of lek slaan vermindert. Een grensoverschrijdende kustwacht, onder het gezag van de ministers, zou garant staat voor een snelle coördinatie van de hulpverlening.
De voorstellen over de scheepvaart van het Wadden Sea Forum gaan binnenkort naar de ministers van Nederland, Duitsland en Denemarken. Van de overige aanbevelingen van het Forum gaan ambtenaren voorstellen maken, die behandeld worden op de ‘Trilaterale Ministerconferentie’, volgend jaar november op Schiermonnikoog.
Het International Wadden Sea Forum is een discussieclub van 41 bestuurders, ondernemers, vissers, boeren en natuurbeschermers, die onder leiding van de Friese Commissaris van de Koningin Nijpels een advies over ‘duurzame ontwikkeling van de waddenregio’ voorbereidt. De voorlopige aanbevelingen zijn nog zeer abstract en genuanceerd geformuleerd, maar ,,ze worden wel direct gedragen door de bewoners van het gebied”, zegt projectleider F. de Jong.
In het overleg tussen overheden, belangenorganisaties en natuurbeschermers zijn belangrijke knopen doorgehakt. Dat vindt burgemeester Cazemier van Dongeradeel, die als voorzitter van de Raad voor de Wadden ‘waarnemer’ is bij het Forum. ,,De bedrijven en de natuurorganisaties erkennen bijvoorbeeld allebei dat de havens de mogelijheid moeten houden zich uit te breiden.” Helemaal eens zijn de partijen het echter niet: de havensector wil in de slotverklaring vastleggen dat havens zich moeten kunnen voorbereiden op ,,de nieuwe generatie containerschepen met meer dan tienduizend containers”, de natuurclubs houden het op ,,toekomstige ontwikkelingen”.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties